Rešite problem otečenih nogu za samo 7 dana: Tajna se krije u konzumiranju ovih namirnica

Oticanje nogu leti veoma je česta pojava, koja nastaje kao posledica toplog vremena i temperatura koje idu i preko 30 stepeni Celzijusa. Otoci se često javljaju u predelu stopala i članaka. Iako ovo stanje najčešće ne izaziva bol, ne povećava rizik od drugih oboljenja i nije razlog za preteranu zabrinutost, ne može se poreći da nije baš prijatno videti stopala koja "kipe" iz papuča. Još gore je ako obuću uopšte ne možete da obujete.

Oticanje nogu tokom leta, foto: Albina Gavrilovic/Shutterstock
Oticanje nogu tokom leta, foto: Albina Gavrilovic/Shutterstock
.

Da biste se rešili ovog problema potrebno je da ishranu prilagodite letnjim vrućinama, ali i da povedete računa o adekvatnoj hidrataciji organizma.

Članci i stopala otiču kad se tečnost, kojoj je inače mesto u kapiralima, akumulira u našim tkivima – to se zbog gravitacije dešava upravo u delu tela koji je najbliži zemlji. Lečenje prvenstveno zavisi od uzroka, a ukoliko se borite s oticanjem koje nije izazvano ozbiljnijim tegobama, možete ga sprečiti na nekoliko načina:

Ako dugo sedite na radnom mestu, napravite pauzu kako biste malo protegli noge.

Vežbajte da biste poboljšali cirkulaciju, a kod kuće, dok ležite, možete podići noge u visinu srca – držite ih tako bar trideset minuta dnevno (ne morate odjednom).

Inače oticanje nogu od sedenja, sve više muči i mlađe ljude, čiji su poslovi sve pasivniji i zahtevaju višečasovno sedenje i gledanje u računar, pri čemu su i slabo fizički aktivni.

Ukoliko ste pušač, ostavite cigarete i potrudite se da regulišete vašu telesnu težinu ako imate višak kilograma, jer ćete tako oslabiti pritisak kojem je izložen upravo donji deo tela.

Pravilan izbor odeće takođe je važan – nemojte nositi pantalone koje vas stežu u predelu butina.

Ako imate otekla stopala smanjite unos kuhinjske soli.

Ako konzumirate previše kuhinjske soli, tkiva će posegnuti za tečnošću kako bi se uspostavio balans elektrolita u telu. Zbog toga bi unos soli u organizam trebalo svesti na najmanju moguću meru – tj. najbolje je potpuno izbaciti kuhinjsku so iz upotrebe, tj. zameniti je sa košer ili himalajskom solju.

Pijte bar osam časa vode svaki dan

Ovo pravilo naročito važi za leto , kada je oticanje nogu i najčešće, mada i za svaki drugi period godine. Voda pomaže detoksicikaciju organizma i stimuliše izbacivanje viška natrijuma, ali i kofeina, koji takođe može izazvati otečene noge i stopala. Većina industrijski prerađenih namirnica sadrži velike količine soli i drugih štetnih aditiva, pa stoga jelovnik bazirajte isključivo na svežim i proverenim namirnicama. Preporučuje se hrana bogata gvožđem i vitaminima B kompleksa, poput morskih algi i zelenog lisnatog povrća, naročito kelja i spanaća.

KOJA HRANA SPREČAVA OTICANJE STOPALA

Ako vas muče otekla stopala, u ishranu uvrstite voće i sezonsko povrće, dobre diuretike, s tim što se morate posavetovati s lekarom ukoliko uzimate medikamente koji deluju na isti način. Dobar izbor su cvekla, grožđe, boranija, bundeva i ananas.

Praziluk, beli i crni luk, peršun i maslinovo ulje trebalo bi da budu nezaobilazni dodaci jelima u vašoj kuhinji jer će smanjiti oticanje nogu leti. . Namirnice koje sadrže antioksidanse takođe su dobri saveznici, stoga jedite bobičasto voće, paradajz i slatku papriku. Masne svinjske odreske zamenite ribom bogatom omega-3 masnim kiselinama ili živinskim mesom.

KAKO SPREČITI OTICANJE NOGU ZA 7 DANA

Pripremili smo vam izvanredan sedmodnevni jelovnik, koji će sprečiti oticanje nogu i zglobova, ali samo ukoliko ga se striktno pridržavate.

Napomena: hronični bubrežni i srčani bolesnici, dijabetičari, astmatičari, trudnice i dojilje, kao i starije osobe, mogu da primenjuju ovaj dijet plan, samo po preporuci lekara!

Ponedeljak:

Doručak: Kriška integralnog hleba sa humusom i čaša soka od paradajza

Užina : Kriška lubenice

Ručak: Losos sa šampinjonima i zelena salata sa maslinovim uljem i belim lukom

Večera: Pečene paprike sa susamom

Utorak:

Doručak: Ovsena kaša sa suvim kajsijama

Užina: Šaka bobičastog voća

Ručak : Grilovana ćuretina sa spanaćem

Večera : Dinstani šampinjoni i čaša soka od cvekle

Sreda:

Doručak: Energetski šejk od banane i jabuke i šaka bobičastog voća

Užina: Bademi i lešnici

Ručak: Supa od paradajza i skuša sa tofu sirom

Večera: Tunjevina sa paradajzom

Četvrtak:

Doručak: Integralna kifla sa tofu sirom i sok od bobičastog voća

Užina: Grožđe

Ručak: Kuvani pasulj i salata od povrća sa suncokretom

Večera: Salata od piletine, sušama i avokada

Petak:

Doručak: Kinoa sa povrćem

Užina: Dve banane

Ručak: Piletina sa keljom i brokolijem

Večera: Dve kriške integralnog hleba sa humusom i čaša soka od cvekle i kupusa

Subota:

Doručak: Musli od integralnih žitarica po izboru i čaša soka od šargarepe

Užina: Kriška dunje

Ručak: Grilovani losos i salata od lisnatog povrća

Večera : Zapečena bundeva sa smeđim pirinčem

Nedelja:

Doručak: Omlet sa povrćem

Užina: Dve šargarepe

Ručak: Dinstani grašak sa živinskim mesom

Večera: Salata od grejpfruta i avokada

Nakon ovako sprovedene sedmodnevne dijete, sprečićete dalje oticanje nogu oko članaka i zglobova i nećete imati potrebe za uzimanjem medikamenata.

Izvor: Zdrava i lepa