PREPOZNAJTE ALERGIJU NA SUNCE: Ovo su simptomi!

Svi smo s nestrpljenjem isčekivali sunce, leto, tople dane. Iako nam prija, sunce može biti izvor velikog broja problema. Njegovo UV zračenje je veoma štetno za našu kožu, a može izazvati i alegije.

Alergija na sunce, foto: Zhuravlev Andrey/Shutterstock
Alergija na sunce, foto: Zhuravlev Andrey/Shutterstock
.

.

Kad je reč o alergijama kože na sunce, reakcije mogu biti burne, na koži se može pojaviti osip, natečenost, bolnost, svrab, koji nije direktno povezan s nekom drugom bolešću.

Za početak, najblaža i najčešća oštećenja kože prouzrokovna suncem su opekotine, a tu je i hiperpigmentacija. Naime, melanin je prirodni pigment koji daje boju našoj koži, a štiti nas i od štetnog uticaja sunčevih zraka.

Njegova pojačana proizvodnja u donjim delovima površinskog sloja kože i prekomerno nakupljanje uzrok su pojave tamnih mrlja – hiperpigmentacije. Sunce je zaslužno i za ubrzano starenje kože, a tu je i maligni melanom za čiji se nastanak, kao glavni krivac, spominje upravo ono.

Prepoznajte alergiju na sunce

Reakcije nastaju isključivo nakon izlaganju suncu, a mogu se javiti kod svih ljudi nezavisno od tipa kože, najčešće kod žena.

Prvo i osnovno što treba uraditi ako do alergije dođe jeste da se zaštite svi izloženi delova tela, kao i da se koža više ne izlaže suncu. Pacijenti koji su se suočili s ovim problemom dobro znaju da i naizgled „slabo“ sunce može izazvati neprijatnu reakciju na koži. Kod osoba s jakom reakcijom preporučuje se i uzimanje tableta protiv alergije (antihistaminika), i to desetak dana pre izlaganja suncu.

Izbor odgovarajuće zaštite

Kad je reč o zaštiti od sunca, preporučene mere treba shvatiti veoma ozbiljno. Naime, naša koža pamti, pa su tako oštećenja kože prouzrokovana preteranim sunčanjem ponekad vidljiva tek nakon 20 ili 30 godina. Sa zaštitom treba početi od najranije dobi.

Smatra se da čovek primi do 80 posto štetne sunčeve energije do svoje 18. godine, pa roditelji moraju da paze na zaštitu mališana, kako bi prevenirali karcinoma kože u njihovoj zreloj dobi.

Na tržištu postoji velik broj preparata za zaštitu od sunca, neki su kvalitetniji više, drugi manje , ali većina sadrži hemijske filtere koji se aktiviraju kada sunčevi zraci padnu na našu kožu. U nekim preparatima za zaštitu od sunca prisutni su pak tzv. fizikalni ili mehanički filteri koji ultraljubičaste zrake odbijaju ili raspršuju već na površini kože.

Prvi su prisutni u najvećem broju preparata, a drugi, tzv. mehanički filtri, češće su prisutni u preparatima namenjenima deci i osobama s izrazito osetljivom ili alergijama sklonoj koži, poput atopijskog dermatitisa. Ipak, svima je zadatak isti, da štite kožu od oštećenja i da spreče prodiranje sunčevih zraka u dublje slojeve kože. Veoma je važno da preparati pružaju zaštitu od ultraljubičastih (UV) zraka A i B spektra, piše Adiva.hr

Na ambalaži će zaštita od UVB zraka biti označena skraćenicom SPF (Sun Protection Factor). Ona označava koliko se dugo možemo izložiti suncu, a da pritom ne dođe do razvoja opekotina. Na primer, ako na suncu bez zaštite pocrvenimo za deset minuta, krema sa SPF 30 omogućava nam da na suncu ostanemo 30 puta duže, odnosno 300 minuta.

Jako je važna i zaštita od zraka UVA spektra. One u kožu prodiru dublje od UVB zraka i znatno pripomažu oštećenjima, alergijama i starenju kože. Stoga od proizvoda za zaštitu od sunca očekujemo da su širokog spektra, odnosno da nas podjednako štite i od UVA i od UVB zraka.