RASHLADITE SE IZNUTRA: Ove biljke će vam pomoći da se na prirodan način spustite temperaturu tela!

Konačno je stiglo leto, a sa njim i viskoke dnevne temperature. Spas pronalazimo u rahlađenim prostorijama, a li postoje još neki načini da se rashladimo - iznutra.

Biljni sok, foto: Peiling Lee/Shutterstock
Biljni sok, foto: Peiling Lee/Shutterstock
.

Poslastice poput sladoleda ili hladnih pića pružaju samo privremeno olakšanje. Ako ste u potrazi za načinom koji će vam pomoći da se ohladite iznutra, dobro rešenje su biljni sokovi.

Možda do sada niste znali da je bilje nešto što vas zaista može rashladiti u najtoplijem delu godine. Ono ima blagotvorno dejstvo na vaš organizam, najčešće ima blag i prijatan ukus i nema šećera, što je najvažnije kada je pravilna hidratacija organizma u pitanju.

Ipak, postoje stvari koje biste trebali da znate pre nego što krenete u pripremu najboljih letnjih napitaka. Potrudite se da biljke koje koristite budu kvalitetne. Neke od njih nije dobro konzumirati s određenim lekovima, a neke mogu izazivati alergijske reakcije. Isključite sve te mogućnosti tako što ćete u slučaju da uzimate neke lekove ili imate neku dijagnozu razgovarati sa svojim lekarom.

O uzimanju lekovitog bilja dobro se informišite i ako ste trudni ili dojite.

Većina biljaka se može podeliti na one koje greju, one koje hlade i one koje su neutralne. Ako se borite s vrućinama usredite se na bilje koje je poznato po rashladnim svojstvima.

Bilje za hlađenje se može podeliti u dve kategorije. Prva su rashladna sredstva, a druga dijaforetici.

Biljke iz prve kategorije deluju tako što snižavaju temperaturu tela i hlade njegova tkiva. Dijaforetici podstiču znojenje.

Iako vam se možda ne dopada to da podstičete znojenje, treba podsetiti da je to način na koje se naše telo bori protiv pregrevanja. Ukoliko nema znojenja toksini ostaju u telu, a može doći i do toplotnog udara, piše Zadovoljna.hr

Da se ponovo vratimo na sladoled. On nam može pružiti privremeno psihološko olakšanje, ali zapravo ne čini ništa u smanjenju naše ukupne telesne temperature.

S druge strane, bilje za hlađenje deluje na naš ceo organizam, ne samo na ukus i zadovoljstvo.

Rashlađivanje biljkama, foto: Tatiana Vorona/Shutterstock
Rashlađivanje biljkama, foto: Tatiana Vorona/Shutterstock
.

Ovo su biljke koje mogu spustiti našu telesnu temperaturu i pomoći nam da se rashladimo.

1. Korijander

Kako ga koristiti: Korijandar je izvrstan dodatak supama, umacima i salatama.

2. Nana

Kako je koristiti: Pijte je kao čaj, uzimajte u obliku dodataka ili napravite tečnost za prskanje po telu koja će vam pružiti trenutno olakšanje.

3. Ruža

Kako je koristiti: Svestrana ruža može se koristiti u aromaterapiji, ružinoj vodici ili kao mirisni čaj.

4. Lavanda

Kako je koristiti: Lavandu možete koristiti u raspršivaču ili kao deo kupki i pića.

5. Mirođija

Kako je koristiti: Mirošiju koristite za poboljšanje ukusa supa, varivima, umacima, prelivima... Odličan je dodatak krompiru, a dobro se slaže i s omletom. Iako se koristi za aromatiziranje kiselih krastavaca, njih ipak izbegavajte kada želite da se rashladite jer se, budući da su fermentirani i kiseli, smatraju hranom koja greje.

6. Kamilica

Kako je koristiti: Naravno, prva je opcija da je pijete kao čaj, ali tu je i ulje kamilice koje možete koristiti lokalno. Između ostalog ono ublažava ekceme, osipe, artritis i bolove u leđima.

7. Kardamom

Kako ga koristiti: Kardamom se često koristi u kuvanju i pečenju, posebno za pripremukarija, variva ili kolača s đumbirom.

8. Zova

Kako je koristiti: Obično se koristi za pravljenje sirupa, ali može biti i deo džemova i drugih jela. Tu je i čaj od zove.

9. Limunska trava

Kako je koristiti: Može biti deo osvežavajućeg napitka ili čaja, a možete je dodati i u supu. Ima citrusni miris i izrazit ukus.

10. Hibiskus

Kako ga koristiti: Cvetovi hibiskusa koriste se za čaj, ali mogu biti i deo kolača, džemova ili salata.