Zdravlje

Žive preko 100 godina, ne znaju za rak, a OVAKO IZGLEDA JELOVNIK najzdravijeg naroda na svetu!

Još uvek se ne zna odakle su tačno potekli, ni kako je moguće da su toliko dugo žive.

29.06.2021. - 09:30h
Najdugovečniji ljudi
Najdugovečniji ljudifoto: Omri Eliyahu/Shutterstock

Na krajnjem severu Pakistana, u planinskoj dolini Hunza koja se nalazi u regiji Gilgit-Baltistan, stanuje narod čiji pripadnici često dožive i do 120 ili 130 godina.

Neki su čak proslavi ili 145, ali koliko je ko tačno star teško je odrediti, jer Hunze nemaju izvode iz knjige rođenih. ni dokaze kojima bi potkrepili svoju vitalnost.

U ostatku Pakistana predviđeni životni vek je 67 godina, ali u izolovanom području na Himalajima uslovi za život su drugačiji. Istraživači su zabežili da žene mogu da zatrudne vrlo kasno, u šezdesetima i kasnije, a smatra se i da ne boluju od raka.

Naučnici objašnjenje traže u okolini i hrani. Naime, Hunze piju vodu iz lednjaka, uzgajaju svoju hranu, a s obzirom na to da su odsečeni od obližnjih gradova, ne jedu ništa prerađeno.

Kajsije su često na njihovu jelovniku, a tokom posta danima, pa čak i mesecima, ne jedu ništa osim svežeg soka i košpica tog superzdravog voća. Meso im nije svaki dan na jelovniku, dominiraju žitarice i povrće. Praktikuju jogu, vežbe disanja i meditaciju.

Još uvek se ne zna mnogo ni o njihovom poreklu. Svetlije su puti od susednih naroda, a njihov jezik sličniji je baskijskom nego bilo kojem drugom koji ih ukružuje.

Neki misle da su potomci Aleksandra Velikog kojeg nisu mogli slediti, nego su odlučili da ostanu na Himalajima, piše Punkufer.