Vodič kroz život sa pejsmejkerom

Preko milion (tačnije 1,14 miliona) pejsmejkera se svake godine ugradi kardiološkim pacijentima širom sveta, dok se od tog broja čak 200.000 ugradi samo u Americi.

PR
pejsmejker, foto: PROMO
pejsmejker, foto: PROMO
.

Predviđanja govore da će se broj onih koji žive sa ovim medicinskim uređajem u znatnoj meri povećavati do 2023. pa će dostići cifru od 1,43 miliona pojedinačnih ugrađenih uređaja. Za pacijente sa ozbiljnim srčanim problemima, ugradnja jednog ovakvog uređaja može značiti poboljšanje kvaliteta života, veću sigurnost i duži životni vek.

S obzirom na činjenicu da srce ima normalan svakodnevni ritam, koji podrazumeva otkucaje od 60 do 80 u minuti i nešto manje od 40 do 60 dok spavamo, i da ukoliko se redovan tempo poremeti i nečije srce kuca manje ili više od 100.000 puta dnevno, tada je potrebno intervenisati i uspostaviti normalan srčani ritam. Ukoliko je nemoguće to postići uzimanjem terapije, onda se javljaju vrlo neprijatni simptomi poput vrtoglavica, nesvestica, umaranja ili čak gubitka svesti. Rešenje postoji i zove se pejsmejker.

Šta je pejsmejker?

Pejsmejker je aparat koji reguliše i stimuliše rad srca i predstavlja odličan spoj medicine i elektronike u službi zdravlja kardioloških pacijenata. Ovaj aparat, manji je od kutije šibica i ugrađuje se ispod kože, u predelu grudnog koša. Sastoji se iz dva dela- generatora električnog impulsa i elektroda, povezanih sa njim, koje služe za sprovođenje impusla sve do srca. Savremeni modeli imaju produžen vek trajanja, pa tako baterija, koja je deo ovog aparata, može da potraje i više od deset godina.

Kada je potrebno ugraditi pacijentu pejsmejker?

Ovaj moćni aparat se ugrađuje pacijentima, onda kada imaju jednu od ove dve nepravilnosti u radu srca:

· Bradikardija – koja predstavlja usporen rad srca, vrlo ugrožavajućeg i opasnog karaktera za život pacijenta, zbog čega se ugrađuje ovaj aparat, kako bi se srce stimulisalo na brži rad i pumpanje krvi.

· Tahikardija – koja je sinonim za ubrzan rad srca, ponekad ne može da se kontroliše medikamentoznom terapijom, pa je potrebno ugraditi pejsmejker kako bi održao optimalan broj otkucaja srca na oko 70 u minuti.

Kako izgleda ugradnja pejsmejkera u Puls kardiološkom centru?

Ugradnja ovog medicinskog pomagala je jedna rutinska intervencija, koja se obavlja u posebno opremljenoj operacionoj sali - angio sali i u lokalnoj anesteziji, što znači da je pacijent u budnom stanju tokom trajanja intervencije i ne oseća bol na mestu gde se obavlja ugradnja pejsmejkera.

Pejsmejker se ugrađuje potkožno, u desnu ili levu podključnu regiju, tako što specijalista ugradi generator u kožu u predelu grudnog koša, a zatim kroz određenu veću venu u tom delu tela sprovodi elektrode do odgovarajuće pretkomore ili komore (desne ili leve). Na kraju kada se spoje generator i elektrode, uređaj se uključuje i pacijentovo srce počinje da kuca u pravilnom ritmu.

Čitava procedura traje oko sat vremena, nakon čega pacijent ostaje na praćenju još 24 časa, kako bi lekar mogao da prati njegovo stanje. Prvi sledeći pregled, na koji pacijent dolazi je nekon dve nedelje, a zatim na svakih šest meseci lekar proverava podatke koje je zabeležio pejsmejker tako što koristi specijalnu sondu, koja mu omogućava očitavanje podataka.

Kako izgleda život nakon ugradnje pejsmejkera?

Vrlo brzo ovaj uređaj će postati deo pacijentovog života, no ipak je potrebno voditi računa o nekim pravilima, koja su izuzetno važna za rad pejsmejkera. Pa tako, ne treba prolaziti kroz detektore za metal, ali to ne znači da će kretanje onih kojima je ugrađen ovaj aparat biti ograničeno, već samo da sa sobom moraju nositi identifikacionu karticu (koja sadrži podatke o uređaju, bolnici gde je ugrađen, lekaru koji je operisao pacijenta i sl.) koju će pokazati na licu mesta.

Za sve ostale preporuke i pojašnjenja o tome kako izgleda život sa pejsmejkerom, obratite se lekarima u Puls kardiološkom centru, gde možete obaviti pregled srca i svu dodatnu dijagnostiku. Ukoliko tragate za vrhunskim stručnjacima sa višegodišnjim iskustvom, koji će posvećeno i stručno pristupiti vašem lečenju, posetite njihov sajt i zakažite pregled.