VAŽAN SAVET: Kako se pravilno koristi klima uređaj u automobilu?

Kad je napolju vruće, najlakše je upaliti klimu na najjače i rashladiti se. Ipak, to nije i najbolje rešenje, ni za vas, ni za vaš auto, a ni za potrošnju goriva. U nastavku donosimo savete kako da pravilno koristite klima uređaj, sačuvate zdravlje, smanjite potrošnju goriva i izbegnete širenje neprijatnih mirisa iz nje.

Klima u automobilu, foto: Monika Wisniewska/shutterstock
Klima u automobilu, foto: Monika Wisniewska/shutterstock
.

Redovan servis je od velikog značaja

Kad ste poslednji put proverili da li je vaš klima uređaj ispravan? I njega, kao i sve ostalo u automobilu, potrebno je redovno održavati. To znači da ga treba odvesti kod majstora, koji će utvrditi da li je sa klimom sve u redu, ako je potrebno zameniti filtere, dezinfikovati unutrašnjost i ako je potrebno dopuniti freon.

Povremeno klimu možete i sami proveriti na sledeći način:

– uključite klima uređaj i isprobajte da li dovoljno hladi i radi li ventilator na svim brzinama

– pažljivo osluškujte javljaju li se čudni zvukovi koji mogu da ukazuju na probleme u radu

Preporuka je da se klima uređaj servisira svake dve godine, kod ovlašćenog servisera. U najvećem broju slučajeva kompletan servis klime ne prelazi 4000 dinara, a ako je potrebna samo dopuna freona onda je ta brojka i niža.

Ako je napolju +30, nemojte klimu staviti na +19

Imajte na umu da velika (i brzo ostvarena) razlika između temperature spoljnog i unutrašnjeg vazduha nije zdrava. Kad klima radi na najjače, troši i najviše goriva. Zato se preporučuje da temperatura u automobilu bude maksimalno 6 stepeni niža od spoljne temperature. Ako je napolju +30, postavite klimu na 24 stepena. Osećaj će i dalje biti dovoljno osvežavajuć, a potrošnja goriva smanjena.

Kako postići idealnu temperaturu?

Nakon što ste pokrenuli motor, uključite klima uređaj i zatim:

otvorite prozore

odaberite uvlačenje spoljnog vazduha

temperaturu podesite na minimum

postavite okretaje ventilatora na najveću brzinu

Tako ćete isterati vrući vazduh koji se nakupio unutar automobila za vreme stajanja, a ujedno i brzo rashladiti kabinu automobila. Nakon što ste “provetrili” automobil, klimu namestite na maksimalnih 6 stepeni niže od spoljne temperature.

Kako izbeći temperaturni šok

zatvorite prozore

smanjite brzinu okretaja ventilatora

postavite recirkulaciju zraka, ali maksimalno 10 minuta u kontinuitetu

postavite odgovarajuću temperaturu

usmerite vazduh tako da vam bude prijatno. Na primer, usmerite hladan vazduh u vetrobransko staklo i noge umesto direktno u lice

Klima uređaj ugasite nekoliko minuta pre završetka vožnje

Temperaturni šok može biti ozbiljan problem. Zato se moramo potrubiti da ga izbegnemo, ne samo zbog svog, veći i zbog zdravlja ostalih putnika, naročito dece i starijih osoba, piše Kompare.hr

Kako bismo ga predupredili, najbolje je da nekoliko minuta pre završetka vožnje isključite klima uređaj, ali da ostavite ventilaciju da radi. Zašto?

Klima-uređaj proizvodi mnogo vlage, što znači da su savršene podloge za stvaranje bakterija. Gašenjem klime, a ostavljanjem ventilacije, vlažna mesta će se isušiti. Sledeći put kad upalite klimu nećete osetiti neprijatan miris buđi i ustajalog vazduha.

Takođe, pre izlaska iz vozila na način ćete postepeno povećavati temperaturu u automobilu i pripremiti telo za izlazak na spoljnu temperaturu.