Ceo život se pogrešno tuširamo: Šta je ispravno i kako da se rešimo loših navika?

Ako ste i vi jedan od onih koji jutro počinju tuširanjem u toploj vodi možda treba da razmislite o promeni ove navike. Iako su ljudi ubeđeni da će ih takvo tuširanje razbuditi to zapravo nije tako. Tuširanje toplom vodom nam smanjuje energiju i oraganizmu daje znak da je vreme za opuštanje.

Tuširanje, foto: Olena Yakobchuk/Shutterstock
Tuširanje, foto: Olena Yakobchuk/Shutterstock
.

Izlazak iz toplog tuša u hladniju sobu može da prouzrokuje nagli pad u temperaturi tela, a zbog čega ceo organizam prelazi u opuštenije stanje.

Kako bi izbegli takav efekt, ujutro bismo tuširanje trebali da završimo naizmeničnim tuširanjem u toploj i hladnoj vodi. Preporuka je da se pre kraja tuširanja, barem 30 sekundi tuširate u hladnoj vodi, pa onda opet u toploj, pa na kraju još pola minuta u hladnoj vodi.

Ta nagla promena od hladne do tople i opet hladne vode će otvoriti kapilare i poboljšaće cirkulaciju.

Prema istraživanjima, uranjanje u hladnu vodu povezano je s većom tolerancijom na stres, jačim imunitetom i pojačanim sagorevanjem masnih naslaga, a uz to ima i antidepresivna svojstva, piše The Sun.

Iako će vam to pomoći da se razbudite ujutru, mnogi će verovatno odmah na prvu odbiti tuširanje hladnom vodom čim se probude.

Ukoliko ste i vi među takvima, isprobajte neke od ovih trikova koji će vam omogućiti bolji san i budnija jutra:

Znojite se - Ako vam je teško da zaspite i nikada nemate osećaj da ste se dovoljno odmorili, pokušajte da vežbate pre spavanja.

Počastite se - Isprobajte neki regenerišući noćni tretman kozmetičkim proizvodima, to bi vam moglo pomoći da se budite odmorni i spremni za novi dan.

Dobre navike - Ako napravite kvalitetan plan za dan pred sobom, lakše ćete dobiti motivaciju za postizanje ciljeva koji su pred vama, a zbog toga će vam i samo ustajanje biti lakše.