Zdravlje

Ako planirate odlazak na bazen, treba da znate: Ove namirnice nije dobro konzumirati pre plivanja!

Pravilo je da u vodu ne ulazimo barem pola sata nakon jela, a postoje i određene namirnice koje je bolje izbegavati pre plivanja. One vam mogu pokvariti uživanje u vodi ako ih konzumirate neposredno pre odlaska na kupanje. 

23.06.2021. - 10:02h
Plivanje u bazenu
Plivanje u bazenufoto: G-Stock Studio/Shutterstock

Ljuta hrana

S obzirom na to da nam je telo najviše u vodoravnom položaju dok plivamo, refluks kiseline može da predstavlja problem, a začinjena hrana ga još može zakomplikovati. To je razlog zbog kojeg pre plivanja ne treba da konzumirajte ljute umake, papričice i drugu hranu koja bi  mogla da vam stvori neprijatnosti. 

Voćni sokovi i gazirana pića

Umesto voćnih sokova i gaziranih pića koji mogu da prouzrokuju nadutost i grčeve, pre plivanja se okrepite čistom vodom. Sastav voćnih sokova i gaziranih pića stvara pritisak na želudac što vam može otežati plivanje.

Alkohol

Alkoholna pića smanjuju sposobnost reagovanja, a to može biti naročito opasno kada je ulazak u vodu u pitanju. Stoga je najsigurnije izbegavati alkohol u potpunosti pre ulaska u more, bazen ili bilo koje drugo mesto za kupanje, piše Zadovoljna.hr

Mahunarke

Mahunarke poput pasulja i graška sadrže puno vlakana koja su dobra za zdravlje, ali mogu izazvati nadutost, zatvor i grčeve, što vam može pokvariti letnje uživanje.

Energetska pića

Konzumiranje energetskih pića može da izazove proliv ili mučninu dok ste u vodi, a postoji i opasnost od dehidracije.