Zdravlje

Šekler: Indijski soj korona virusa podseća na grip, ima blaže simptome iako je lakše prenosiv

Virusolog Milanko Šekler rekao je da novi, indijski soj korona virusa više podseća na grip, i da su mu simptomi blaži, iako je lakše prenosiv.

23.06.2021. - 08:38h
Milanko Šekler
Milanko Šeklerfoto: Prva TV

Kako je Šekler rekao za RTS, manja količina indijskog soja virusa je potrebna da bi se neko zarazio, ali do sada niko nije objavio da je taj soj smrtonosniji i da nanosi teže posledice.

"Ovaj oblik koronavirusa je možda i korak u dobrom smeru, jer obično, kada virus postaje prenosiviji, obično je i manje patogen", rekao je Šekler. On je istakao da su urađena ispitivanja i da je dokazano da sve vakcine štite protiv tog soja virusa.

"Urađena su ispitivanja i ona jasno ukazuju da sve vakcine štite preko 90 posto. To je 90 odsto je u odnosu na one klasične sojeve, znači nešto niže", kazao je Šekler. Šekler je ocenio da je "teško da će Srbija ostati izolovano ostrvo" što se tiče prisustva indijskog soja koronavirusa.

Rekao je i da se u Srbiji ništa bitno nije promenilo kada je stigao britanski soj u odnosu na prethodni, i dodao da su mere iste, kao i da vakcina štiti i protiv tog soja.

Prema njegovim rečima, ljudi u Srbiji sve manje nose maske, i kako je istakao, nepridržavanje tih mera je "stvar za brigu".

"Mere koje su ostale, a koje su svi zaboravili, one i dalje postoje. To je što se tiče kapaciteta objekta, četiri kvadrata po gostu, dobra ventilacija, obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru", istakao je Šekler.

Izvor: beta