Kako prepoznati i sprečiti simptome sunčanice

Napokon nam je stiglo dugo isčekivano leto. Ipak, osim pozitivnih uticaja s njim nam dolaze i prve sunčanice, kao i opekotine od sunca. Iako ga mnogi vole, poznato je da nije poželjno dugotrajno izlaganje sunčevim zracima. Ovaj dragoceni izvor vitamina D preporučljivo je uzimati u malim dozama.

Toplotni udar, foto: Antonio Guillem/Shutterstock
Toplotni udar, foto: Antonio Guillem/Shutterstock
.

Tokom izlaganja suncu telo reguliše temperaturu radom kardiovaskularnog sistema i znojenjem. Ono ima postavljenu granicu izdržljivosti od sunčevih zraka te kada preteranim izlaganjem pređe tu granicu, telo prelazi u hipertermiju, kada više nije u stanju da proizvodi znoj koji je potreban za regulisanje unutrašnje toplote.

Nekontrolisano dugo izlaganje suncu dovodi do preteranog telesnog zagrevanja uzrokujući tako opekotine na koži, sunčanicu ili toplotni udar. Sunčanica je vrlo ozbiljno stanje koje u nekim ozbiljnim slučajevima može delovati opasno na vitalne funkcije organizma. Zato je bitno na vreme prepoznati simptome koje ćemo navesti u nastavku.

Simptomi sunčanice

Kako ćete prepoznati simptome sunčanice? Pre svega, simptomi sunčanice su najčešće suva koža uz primetno povišenu telesnu temperaturu. Na koži se mogu pojaviti mehurići ili crvenilo koji izazivaju svrab i žarenje.

U nekim slučajevima može se pojaviti preterana osetljivost očiju na svetlost, suzenje očiju ili fotofobija. Zatim su tu i drugi simptomi od glavobolje, vrtoglavice, nemira, smušenosti, te vidljivo crvenilo lica, kao i pojačano znojenje, žeđ, mučnina i povraćanje.

Ako osoba zanemari ove alarme, ubrzo može da oseti zujanje u ušima, probleme s vidom i malaksalost, a u teškim slučajevima je omamljena, raširenih zenica, a na kraju se može i onesvestiti. Puls je ubrzan, a disanje plitko i brzo. Zato je važno na vreme uočiti simptome i, ako je situacija kritična, odmah pozvati lekara ili hitnu pomoć.

Šta uraditi u slučaju sunčanice?

Trajanje sunčanice zavisi od količine izlaganja visokoj temperaturi, odnosno uticaja sunčeve toplote. Ako je blaži oblik sunčanice, simptomi će nestati u roku od nekoliko sati. U suprotnom će biti dosta dugotrajniji.

Odmah kod prvih simptoma, prouzrokovanih sunčanicom, potrebno je smestiti se u hladovinu ili u svežu prostoriju u poluležeći položaj, osloboditi se viška odeće, dopustiti koži da diše i piti veće količine sveže tečnosti kako bi se telo hidriralo i rashladilo iznutra. Takođe, potrebno je sniziti visoku telesnu temperaturu stavljanjem hladnih obloga na potiljak i glavu.

Sunčanica, foto: Estrada Anton/Shutterstock
Sunčanica, foto: Estrada Anton/Shutterstock
.

Poseban oprez kod dece i trudnica

Deca i buduće mame najviše su izloženi opasnosti od sunčanice. Za njih je posebno važno da ograniče boravak na suncu na kratke vremenske intervale, odnosno kada sunčevi zraci nisu naročito jaki. Odeća je važan faktor u zaštiti od sunčevih zraka. Zato birajte laganu i svetlu odeću u kombinaciji sa šeširom koji će, osim kao modni detalj, štititi i od sunčevog uticaja.

Ukoliko se desi da ipak izgorite na suncu, ne zaboravite Tyrosur® gel koji prijatno hladi i pogodan je za sve manje, površinske rane i opekotine na koži. Deo svake male kućne apoteke i putne torbice sa lekovima – stane svugde!

Sprečite nastanak sunčanice

Već ste se do sada uverili kako je najbolji način kojim ćete sprečiti nastanak sunčanice upravo izbegavanje dugotrajnog izlaganja suncu. Konkretno bi trebalo izbegavati izlaganje za vreme najjačeg sunca.

Ako nikako ne možete da izbegnete boravak na jakom suncu svakako se zaštitite šeširom i sunčanim naočarima, a za dodatno hlađenje, s vremena na vreme, pokvasite šešir. Tako ćete hladiti glavu i vaše telo će vam biti zahvalno. Za vreme izlaganja sunčevim zracima hidratacija je na prvom mestu. Redovno unosite tečnost, a ako provodite dane na moru, iskoristite to i češće se okupajte.

Ako vam je kvašenje glave i kose problem, jer ste skloni zadržavanju vode u uhu iza cerumenskog čepa, ponesite sa sobom na plažu ili bazen Vaxol® swim sprej koji sprečava zadržavanje vode i podstiče razbijanje cerumenskog češa. Pre ulaska u vodu nanesete dozvoljenu dozu i mirno se kupajte, ne brinući ni o sunčanici ni o začepljenom uhu.

Zanimljiva je činjenica da je Sunce smešteno dalekih 149 miliona kilometara od Zemlje, a ipak nam svojom energijom omogućava opstanak. Još od davnih antičkih vremena ljudi su se štitili od sunca tražeći svoje utočište u hladovini, daleko od sunčevih zraka.

Kada se pojavio novi trend osunčane kože, većina osoba počela je previše da boravi na suncu kako bi postigli „zdrav“ i lep ten izlažući se sunčevim zracima bez zaštite. Vremenom smo došli do saznanja kako je Sunce bitno za naše zdravlje, ali samo u umerenim dozama.

Sunce svima donosi pozitivnu energiju, snagu i veselje, upravo zato uživajte u letnjim čarima i svakako se zaštitite kako biste na kraju još jedne sezone poneli sa sobom samo one pozitivne doživljaje.

Izvor: Biramzdravlje.rs