Zdravlje

Ublažite nesnosan svrab posle ujeda komarca: Evo šta će biti od pomoći

Nesnosan svrab nakon ujeda komarca ume da bude izuzetno naporan.

22.06.2021. - 08:44h
Ilustracija
Ilustracijafoto: anut21ng Stock/Shutterstock

Uglavnom ne primetimo da nas je ujeo komarac, ali ugriz sigurno da. Sa njim dolazi uporni svrab koji može da traje danima nakon ujeda. Kreme i masti za ujede mogu da pomognu, ali svrab možemo da pobedimo i stvarima koje verovatno imate u kući.

Rešenje za ujede komaraca

Led

Hladne temperature i led mogu da smanje upalu. Rešenje je kratkotrajno, ali funkcioniše. Važno je da ne ostavljamo led direktno na ugriz duže od pet minuta jer može da ošteti kožu. Obavezno upotrebite krpu između kože i leda.

Pročitajte još: Pet čajeva koji pomažu kod artritisa i bolova u kolenima! Deluju protivupalno na telo i obuzdavaju simptome bolesti!

Med

Ova slatka supstanca često se koristi među ljubiteljima domaćih lekova jer ima mnoštvo antibakterijskih i antiinflamatornih svojstava. Mala kapljica može uspori upalu. To bi trebalo da smanji svrab.

Aloe vera

Pokazalo se da gel ima antiinflamatorna svojstva i može da pomogne u zarastanju manjih rana ili smirivanju infekcija.

Soda bikarbona

Nalazi se u gotovo svakoj kuhinji, a može da pruži olakšanje za uporan svrab od ujdeda komaraca. Potrebno je da pomešate 1 kašiku sode bikarbone sa isto toliko vode da se stvori pasta. Nanesite na ujed i pustite da odstoji 10 minuta pre nego što operete. Ako dođe do iritacije kože, zaustavite tretman.

Limun

Biljka se vekovima koristi kao umirujući prirodni tretman. Na ubod možete da nanesete sitno iseckane listove.

Izvor: novosti