OVIH 5 SASTOJAKA U KOZMETICI SU JAKO ŠTETNI: Izbegavajte ih u širokom luku!

Sve se više govori o važnosti korištenja zdravih sastojaka, naročito kad se radi o preparatima koji se nanose na kožu. Evo na šta bismo trebali da obratimo pažnju kada je kupovina kozmetike u pitanju.

Kupanje, foto: PH888/Shutterstock
Kupanje, foto: PH888/Shutterstock
.

Svaka prosečna žena tokom dana na svoju kožu nanese po nekoliko kozmetičkih preparata, a svaki od njih se sastoji od minimalno 10 do 15 različitih hemiskih supstanci.

Pojedini su poslednjih godina stavljeni pod znak pitanja, a određeni su čak izbačeni iz upotrebe. Ipak, proizvođači se ne libe da ih ipak stave u kreme, pudere, kupke… Zato je važno dobro pročitati deklaraciju pre nego što se odlučimo za kupovinu svakog novog proizvoda.

Zašto je kvalitetna kozmetika toliko važna?

Koža je naš najveći organ, koji nas štiti od štetnih UV zraka, ulaska mikroorganizama, a takođe i spečava dehidraciju tela. Ipak, kroz nju delimično u telo mogu da uđu neke supstance koje joj mogu naneti više štete nego koristi.

Istraživanja su pokazala da neki od tih kozmetičkih sastojaka mogu imati negativan uticaj na naše reproduktivno zdravlje; mogu poremetiti hormonsku ravnotežu u telu, podstaknuti razvoj autoimunih bolesti ili izazvati alergijske reakcije.

Sigurno najštetniji sastojci su parabeni, hemijski konzervansi, koji mogu imati estrogeno dejstvo i mogu uticati na razvoj ploda. Na deklaracijama se pojavljuju u sledećim oblicima: methylparaben, propilparaben, dakle uvek je deo reči „paraben“. Koriste se u šamponima, regeneratorima, losionima i dezodoransima.

SLS (Natrijum lauril sulfat) i SLES (Natrijum lauret sulfat) zaslužni su za stvaranje pene i čišćenje, a možemo ih pronaći u gelovima za tuširanje, penušavim kupkama, pastama za zube, šamponima i sličnim proizvodima. Istraživanja su pokazala da su ti sastojci imaju kancerogeno dejstvo, a mogu nadražiti i isušiti kožu, oči i vlasište i spadaju u agresivnije sastojke, pa je bolje izbegavati njihovo korišćenje.

Triklosan se često nalazi u sapunima za ruke

Triklosan je konzervans s jakim antimikrobnim delovanjem. Često se nalazi u sapunima za ruke s antimikrobnim svojstvima, dezodoransima i antiperspirantima. Do sada još nije dovoljno istražen, ali se pokazalo da u većim dozama ima izrazito štetno dejstvo na ljudsko zdravlje (slabi imunitet, smanjuje plodnost, narušava hormonsku ravnotežu).

Takođe, triklosan povećava otpornost bakterija na antibakterijske proizvode, pa ukoliko dođe do određenih infekcija može se desiti da lekovi ne deluju. Zbog svog jakog delovanja u nekim državama je svrtan u grupu pesticida.

Lak za nokte, foto: Vera Dimov/Shutterstock
Lak za nokte, foto: Vera Dimov/Shutterstock
.

Toluen je vrlo čest sastojak u lakovima za nokte i sredstvima za uklanjanje laka za nokte. Njegova funkcija je da osigura glatko i ravnomerno nanošenje laka za nokte, a u odstranjivaču osigurava lako skidanje laka.

Produženi kontakt toluena s kožom uzrokuje osip, oticanje, svrab i iritaciju kože. Povezuje ga se i s alergijskim kontaktnim dermatitisom.

Antiperspiranti koje svi toliko volimo sadrže neke štetne sastojke kao što su aluminijske soli. Iako većina žena voli dezedoranse, koji održavaju svežinu 24 pa i 48 sati, antiperspiranti sadrže soli aluminija, a deluju na smanjenje protoka znoja sužavajući pore znojnih žlezda i blokirajući izvodne kanaliće znojnih žlezda.

Aluminijumova so deluje iritirajuće i nadražujuće na kožu što za rezultat može imati crvenilo i upalu, piše Miss7.

Proizvodi za sunčanje s mineralnim pigmentom

Kožu treba štititi od UV zraka, bez obzira na godišnje doba. Ipak, mnogi proizvodi za zaštitu kože sadrže toksične UV filtere, koji mogu imati negativno uticati na naše zdravlje, a na deklaracijama se skrivaju pod sledećim nazivima: oksibenzon, homosalat, oktisalat, oktokrilen i oktinoksat ili oktil metoksicinamat.

To su hemijski filteri koji se povezuju s pojavom alergijskih reakcija na koži i narušavaju hormonalnu ravnotežu u telu. Zato je bolja opcija upotreba proizvoda za sunčanje s mineralnim pigmentima poput titanijum dioksida i cink oksida koji se ujedno preporučuju za zaštitu osetljive dečije kože.