Zdravlje

Ne dozvolite da “puknete”: Uz pomoć ovih trikova ljutnja i bes će brzo nestati

Svako od nas se ponekad našao u situaciji kada se osećao toliko besno  da je mislio da će da “pukne”. Ipak, postoje brojni načini da se sa stresnim dešavanjima lakše izborimo i da smanjimo svoju uznemirenost. Ovim trikovima vaše negativne emocije će biti uklonjenje, a vi ćete biti relaksirani i opušteni. 

16.06.2021. - 14:00h
Besna žena
Besna ženafoto: pathdoc/Shutterstock

Zdrava ishrana

Konzumiranjem namirnica koje obiluju složenim ugljenim hidratima, kao što su slatki krompir i ovas možemo povećati količinu serotonina u našem mozgu.

Takođe, proteini, poput ribe, tofua i piletine, pomoćiće nam u proizvodnji dopamina i noradrenalina, koji su hemikalije u mozgu koje igraju važnu ulogu u našem raspoloženju, motivaciji i koncentraciji.

Vežbanje

Nije važno za koji vid fizičke aktivnosti ćete se odlučiti. Pronađite vrstu vežbi koje vam najviše odgovaraju, a koje će omogućiti da se brzo i efikasno rešite loših emocija.

"Za mene ne postoji ništa bolje od vežbanja. Volim da dižem tegove, a i joga je odlična i kao vežba i kao meditacija", otkrio je jedan od korisnika.

Drugi se složio: "Mogu da budem besan ili pod stresom kada počnem da vežbam, ali kad završim s treningom, sve što me je mučilo jednostavno nestane."

Zapišite svoja osećanja

Zapisivanje svojih osećanja je odličan način oslobađanja od negativne energije.

Duboko udahnite

Duboko disanje može smanjiti hormone stresa. Prema klinici Mejo, vežbe disanja su korisne, jer kada se osećamo ljuto, naš mozak telu daje signale da je u krizi. Usporavanje disanja podseća naš mozak da smo na sigurnom.

Čišćenje

Neuredan prostor ponekad može dodatno pogoršati vaše raspoloženje. Dakle, da biste ublažili negativne emocije, operite suđe ili pospremite ormar.