Lubenica je riznica zdravlja: Samo jedno parče dnevno čini čuda za naš organizam!

U toplim letnjim danima ništa ne može da nas rashladi kao parče slatke crvene lubenice. Pored sjajnog ukusa, ona je prava riznica vitamina, minerala i antioksidanasa. Sačinjena je od čak 90 posto vode, što je čini laganom i idealnom kada je leto u pitanju.

Lubenica, foto: Africa Studio/Shutterstock
Lubenica, foto: Africa Studio/Shutterstock
.

Lubenica sadrži antioksidante koji iz organizma uklanjaju molekule zvane slobodni radikali koje telo proizvodi prirodnim putem, a mogu se razviti i kao posledica pušenja, zagađenja ili stresa.

Previše slobodnih radikala može uzrokovati štetu na ćelijskom nivou i dovesti do pojave raznih bolesti. Iako ih se delimično organizam može sam rešiti, ponekad mu moramo i sami pomoći.

Lubenicom protiv astme

Neki stručnjaci veruju da slobodni radikali doprinose razvoju astme, a prisustvo vitamina C u plućima može umanjiti rizik. Studije nisu potvrdile da uzimanje suplemenata vitamina C pomaže, ali ishrana bogata njim može pomoći. 150 grama lubenice pruža 12 mg vitamina C, što je oko 14 posto potrebnog dnevnog unosa.

Snižava pritisak

U studiji provedenoj pre osam godina stručnjaci su otkrili kako ekstrakt lubenice smanjuje krvni pritisak kod starijih osoba. Smatraju kako su za to odgovorni L-citrulina i L-arginine — dva antioksidansa koji se nalaze u lubenici. Likopen, još jedan antioksidans iz lubenice može štiti od razvoja bolesti srca, a jedna je novija studija otkrila da se to dešava zbog smanjenja upala povezanih s “dobrim” holesterolom. Fitosteroli su još jedan aktivni sastojak lubenice koji regulišu loš holesterol, što će u sprečiti razvoj kardiovaskularnih oboljenja.

Sprečava razvoj karcinoma

Američki Nacionalni Institut za rak upućuje na to da slobodni radikali igraju veliku ulogu kada je u pitanju razvoj određene vrste karcinom, a upravo oksidativni stres je uzrok promene na ćelijama DNK.

Dijetalni antioksidanti u lubenici, poput vitamina C, mogu pomoći u sprečavanju razvoja karcinoma, a neke su studije pokazale da se isto odnosi i na likopene koje su povezani s prevencijom razvoja raka prostate.

Podstiče redovnu probavu

Sadrži puno vode i nešto vlakana, a upravo će ti sastojci omogućiti dobro probavno zdravlje i sprečiti zatvor.

Hidratacija

Lubenica sadrži oko 90 posto vode, i odličan je izvor kalijuma, što je čini zdravim međuobrokom u vrućim letnim danima, piše Caffe.ba

Za lepšu kožu

Kako je puna vitamina C koji je telu potreban kako bi proizvodio kolagen koji je odgovoran za zdravlje ćelija i jak imunitet, lubenica je zaslužna i za dobar izgled. Bogata je i likopenom, sastojkom koji usporava proces starenja i čini “flekice” i sve ožiljke manje vidljivim.