Muče vas bolne afte? Uz ova 4 kućna leka brzo ćete se rešiti dosadnih ranica u ustima!

Bele, vrlo iritantne ranice u ustima koje peckaju i bole u dodiru s jezikom ili hranom zovu se afte. Ako ste skloni aftama, a želite da ih se rešite što je brže moguće, predstavljamo vam četiri prirodna leka koje možete sami da napravite.

Male, ali veoma neprijatne, foto: p_saranya/Shutterstock
Male, ali veoma neprijatne, foto: p_saranya/Shutterstock
.

Afte su bele ranice u ustima koje mogu da budu vrlo neprijatne i bolne, posebno ako ih dotaknete jezikom ili hranom.

Iako nisu zarazne niti opasne po zdravlje, njihovo peckanje je vrlo iritantno, a zbog toga što su stalno vlažne od pljuvačke, proces zarastanja je vrlo spor.

Šta dovodi do pojave afti?

- Porodično nasleđivanje
- Povrede četkicom za zube, bombonom, grickalicama ili nekim drugim stranim telom
- Nagrizanje začinjenom, kiselom ili vrlo slanom hranom
- Hormonalne promene i stres
- Nedostatak vitamina B i minerala poput gvožđa, cinka i folne kiseline
- Pad imuniteta
- Alergije i neki lekovi

KUĆNI RECEPTI PROTIV AFTI

1. Soda bikarbona
U kašičici napravite pastu od sode bikarbone i vode. Odmaknite usne od desni i tu mešavinu nanesite štapićem za uši direktno na aftu. Ostavite 10 do 15 sekundi da se osuši. Soda bikarbona će smiriti peckanje, "zatvoriti" ranu i dezinfikovati je. Postupak ponavljajte kad god želite, a najbolje nakon spavanja i jela.

2. Propolis kapi ili sprej
Pčelinji propolis je prirodni antibiotik i antiseptik koji efikasno leči grlobolju, ali i afte. Nanesite malo propolisa na štapić za uši i pritisnite aftu. Držite par sekundi i potom sklonite štapić. Propolis je lepljiv i stvoriće film preko rane i time je zaštititi od bakterija i ubrzati postupak zarastanja. Postupak ponavljajte kad god želite, a najbolje nakon spavanja i jela.

3. Vodica za grgljanje
Pomešajte kašiku 20-procentnog hidrogen peroksida i pola čaše mlake vode. Dodajte kašičicu sode bikarbone i kašičicu soli. Sve to pomešajte dok se sastojci ne otope. Grgljajte rastvor u ustima 30 sekundi, a potom ga ispljunite. Postupak ponovite nekoliko puta dnevno.

4. Čajevi
Crni ili zeleni čaj bogati su taninom koji je prirodni antiseptik, dok kamilica i žalfija smiruju bol i ubrzavaju zarastanje. U šolji napravite čaj i ostavite da se malo ohladi. Čajem bez ikakvih dodataka grgljajte usta i potom ga ispljunite. Postupak ponavljajte više puta dnevno, odnosno kada se peckanje i bol pojačaju, piše Zadovoljna.hr.