Riznica vitamina i minerala, uz minimum kalorija! Borovnice čine čuda za naše srce, mozak, varenje…

Zašto bi trebalo da jedete borovnice?

Riznica vitamina i minerala, uz minimum kalorija!, foto: Subbotina Anna/Shutterstock
Riznica vitamina i minerala, uz minimum kalorija!, foto: Subbotina Anna/Shutterstock
.

Ovi sitni, lepi plodovi čine čuda za naše srce, mozak, varenje… Predstavljamo vam nekoliko dobrih razloga da jedete više borovnica.

Jedna porcija od 100 grama ovog voća ima samo 84 kalorije i zadovoljava četvrtinu dnevnih potreba za vitaminom C, a sadrži i 114 miligrama kalijuma.

Ako vam je potrebno još "ubeđivanja", evo za šta su sve borovnice dobre:

Zdravlje urinarnog trakta

Brojne studije pokazale su da borovnice sadrže određena jedinjenja koja sprečavaju razmnožavanje bakterija koje izazivaju urinarne infekcije, kao i njihovo zadržavanje na zidovima bešike. Konkretno, vrlo su dobra prevencija protiv infekcija izazvanih ešerihijom koli. Ako ste skloni urinarnim infekcijama, trebalo bi da iskoristite sezonu borovnica.

Prevencija određenih tipova kancera

Da li ste se ikada zapitali otkud borovnicama ta "ponoćnoteget" boja? Ovo voće bogato je antocijaninima, tipom antioksidanata koji su se pokazali kao dobar saveznik u prevenciji određenih tipova raka, koji ujedno daju borovnicama prepoznatljivu boju. Naučne studije potvrdile su da antocijanini iz borovnica sprečavaju rast ćelija raka prostate i jetre kod miševa.

Štite srce

Istraživanje objavljeno u stručnom časopisu "American Journal of Clinical Nutrition" pokazalo je da porcija borovnica (100 grama) dnevno snižava rizik od bolesti srca kod osoba kod kojih je on povišen za čitavih 15 odsto. Ovo nije prva studija koja na to ukazuje, istraživanje sprovedeno na Harvardu 2013. pokazalo je da tri ili više porcija borovnica i jagoda nedeljno kod žena snižava rizik od srčanog udara za trećinu. Naučnici smatraju da su za ovo zalužni antocijanini koji, između ostalog, sprečavaju stvaranje plaka na zidovima arterija.

Štite mozak

U borovnicama ima i drugih vrsta antioksidanata, flavonoida. Naučna istraživanja sugerišu da oni poboljšavaju naše pamćenje i kognitivne sposobnosti. Studija objavljena u Analima neurologije navodi da žene koje redovno konzumiraju bobičasto voće u dubokoj starosti zadržavaju kognitivne sposobnosti nedirnutim i do dve i po godine duže od onih koje nemaju takvu naviku.

Potpomažu varenje

Sigurno već znate koliko su za naše opšte zdravstveno stanje važne dobre bakterije koje nastanjuju creva. Naučne studije dokazale su da konzumiranje svežeg soka od borovnica tokom šest nedelja dovodi do povećanja broja dva tipa ovih korisnih bakterija koje su najvažnije za zdravlje organa za varenje, piše Mondo.