Za mnoge je samo "korov", ali...: MASLAČAK ublažava bol, jača bubrege, pomaže kod probave... I TO NIJE SVE!

Iako je maslačak za mnoge samo korov koji "napada" negovane travnjake, pravi poznavaoci lekovitih biljaka znaju da ova uobičajena livadska biljka ima brojne zdravstvene, ali i kulinarske prednosti.

Napravite sami med os maslačka, foto: alicja neumiler/Shutterstock
Napravite sami med os maslačka, foto: alicja neumiler/Shutterstock
.

U lekovite svrhe koristi se maslačkov koren, kao i listovi i cvetovi. Istraživanja su pokazala da ova lekovita biljka pojačava apetit i služi kao blagi laksativ, pa čak i diuretik.

Maslačak se, osim toga, koristi i za lečenje niza bolesti poput masne jetre, žutice, kamena u žuči, upale slepog creva, groznice, edema, ekcema, gihta, akni, pa čak i hepatitisa.

Može da se koristi i za lečenje rana i ublažavanja bola nakon uboda insekata, zahvaljujući svom antibakterijskom delovanju. Dovoljno je na ubod prisloniti otkinutu stabljiku ili koren biljke.

Maslačak - jača bubrege i eliminiše toksine

Iako maslačak služi kao diuretik, ova biljka ne "izvlači" kalijum iz organizma. Može da se koristi kao tonik za jačanje bubrega, jetre, pankreasa, slezine, creva i želuca jer obavlja eliminaciju toksina iz tela.

Osobe koje pate od niskog šećera u krvi ili dijabetesa, svakodnevno bi trebalo da ispijaju šolju maslačkovog čaja. On takođe može da pomogne kod probavnih poremećaja i opšteg umora.

Priremite sami med od maslačka

SASTOJCI:
- 60 cvetova maslačka, rastvorenih, sveže ubranih
- 1 litar hladne vode
- 1 kg šećera
- pola limuna

PRIPREMA:

Cvetove maslačka stavite u litar hladne vode i polako zagrevajte do vrenja. Pustite da prokluča, sklonite šerpu sa šporeta i pustite da sve odstoji preko noći. Sledećeg dana procedite tečnost kroz gustu cediljku ili gazu i istisnite cvetove. U sok umešajte jedan kilogram šećera i dodajte pola limuna narezanog na kriške. Smesu počnite da zagrevate na sasvim laganoj vatri. Tečnost mora polako da isparava bez vrenja. S vremena na vreme promešajte, a kad počne da se zgušnjava i pretvara u med, mešajte češće. Med ne sme da bude previše gust, ali ni previše redak.

Med od maslačka je savršen za zaslađivanje čajeva, stavljanje u kolače i  lečenje grlobolje i bronhitisa. Može se uzimati kašikom kao lek, a smeju da ga uzimaju i deca. Najbolje je uzimati jednu kašiku nakon svakog obroka, piše Ordinacija.hr