Deluju bezazleno, ali baš ove navike mogu da nas uvedu u insomniju

Pravilan san je višestruko značajan za naš imunitet i uopšte naše celokupno zdravlje. Insomnija jeste poremećaj sna i da bi o njoj govorili potrebno je da osoba ima poremećen san bar tri puta u toku nedelje i minimum mesec dana. To je, kako kaže dr sci med. Petar Vojvodić iz Udruženja Psihocentrala, privremena insomija lakšeg karaktera.

Dr sci med. Petar Vojvodić, foto: Printscreen/PrvaTV
Dr sci med. Petar Vojvodić, foto: Printscreen/PrvaTV
.

"Imamo uporne insomnije koje traju duže od tri meseca takođe sa višestrukim javljanjem u toku nedelje. Najčešći uzroci nesanice su nestrukturisanost u ponašanju u smislu kad osoba leže, promenljivo vreme kada leže, kada ustaje i ne ostane joj dovoljno prostora da se ima taj adekvatan period u toku noći od 7,8 časova. Takođe loše utiče konzumiranje kafe nakon 5 sati popodne, konzumiranje cigareta ili alkohola, to su sve psihostimulansi. Mnogi ljudi popiju neki alhokol da bi se uspavali, ali on loše utiče jer drži san na plićem nivou i češće se osoba budi tokom noći", objašnjava dr Vojvodić za TV Prva.

Nesanica se, dodaje on, javlja i kod psihičkih problema, najčešće kod depresije, ukoliko je osoba izložena hroničom stresu, prisutna je anksizonost, periodi tugovanja, ali, kaže da se i zaljubljenima dešava da mogu da razviju insomniju. Dešava se i kod telesnih bolesti koje su praćene bolom, kod poremećaja rada štitne žleze, konkretno kod hipertireoze, kod menopauze i kod osoba koje imaju problema sa stomakom.

.