Zdravlje

Doručak jeste obavezan, ali ove 4 namirnice nikako ne smete da jedete na prazan želudac!

Često vam je nelagodno zbog zvukova koje vaša creva proizvode? Da li ste se ikad zapitali zbog čega ponekad doručak dobro "legne", a zbog čega nekad vaša probava radi sto na sat?

21.05.2021. - 08:10h
Ilustracija
Ilustracijafoto: Anel Alijagic/Shutterstock

Ukoliko ponekad ili često, imate problema sa želucem i probavom, pokušajte da izbegavate ove namirnice na prazan želudac!

1. Sirovo povrće
Sirovo povrće je zdravo i bogato vitaminima i mineralima. Ipak, ne preporučuje se za doručak jer sirovo povrće je pravi izazov za vašu probavu, posebno kad ga konzumirate na prazan želudac.

2. Jogurt
Ako imate osetljiv želudac, doručak koji uključuje jogurt, mogao bi teško da vam "padne". Naime, jogurt sadrži zdrave mlečne bakterije koje, nažalost, ne stižu do creva jer ih prazan želudac ubije svojom kiselinom. Šta pomaže? Dovoljno je konzumirati pokoji orašasti plod, komad avokada ili kašiku pahuljica, čisto kako vam želudac ne bi bio prazan.

3. Banana
Banana na prazan želudac naglo podiže nivo šećera u krvi, ali isto tako taj nivo veoma brzo pada. Posledica toga mogu da budu nagli napadi gladi tokom dana.

4. Citrusi
Čaša sveže ceđenog soka od narandže? Zvuči zdravo, ali na prazan želudac može da izazove žgaravicu. Jedini izuzetak je voda pomešana s limunom jer je limunov sok podosta razređen, piše centarzdravlja.hr.