Stezanje kaiša, spavanje na stomaku, prekrštene noge... Kako loše navike mogu dovesti do različitih zdravstvenih tegoba!

Istezanje mišića neposredno nakon buđenja imože dovesti do povrede kičme i to je tek početak. Evo šta ostale navike koje svakodnevno praktikujemo mogu uticati na naše zdravlje!

Ilustracija, foto: Naatali/Shutterstock
Ilustracija, foto: Naatali/Shutterstock
.

Mnoge ustaljene navike štete zdravlju, a da toga nismo ni svesni. Ukoliko ih na vreme ne promenite, mogu dovesti do različitih tegoba koje utiču na to da se ne osećate dobro uprkos zdravoj ishrani, vežbanju, dovoljnom i kvalitetnom spavanju. Stručnjaci navode najčešće nezdrave navike:

- Spavanje na stomaku može prouzrokovati bol ili utrnulost ruku. U ovom položaju vrat je blago savijen unazad i pritiska nerve koji prolaze celom dužinom gornjih ekstremiteta.

- Prekrštene noge prilikom sedenja dovode do podizanja krvnog pritiska. Često prebacivanje noge preko noge stvara pritisak na kukove, a može izazvati i zgrušavanje krvi u nogama, zbog prevelikog pritiska vena. Lekari savjetuju da se u ovom položaju ne sedi duže od 10 do 15 minuta. Ukoliko ne možete lako da se oslobodite ove navike, onda češće morate da ustajete i pokrećete noge kako bi krv normalno cirkulisala, piše Avaz.ba.

- Istezanje mišića neposredno nakon ustajanja može da dovede do povrede kičme. Tokom noći kičmeni pršljenovi se opuštaju i hidriraju, pa naglo istezanje čini da budu pod velikim pritiskom. Da bi se mišići zagrejali i bili spremni za istezanje, prethodno treba obaviti jutarnju higijenu i raspremiti krevet.

- Stezanje kaiša zbog vitkijeg izgleda može da dovede do digestivnih problema. Čvršće zategnut kaiš stvara pritisak u unutrašnjosti stomaka, a posledica takvog stanja je pojava gorušice, nekad bola u stomaku i grudima, kao i otežanog gutanja, upozoravaju gastroenterolozi.