Zdravlje

Više štete nego koristi: 4 situacije u kojima ne biste smeli da pijete kafu!

Kafa bi mogla da bude jedini porok koji je zapravo dobar za naše zdravlje – veliki broj istraživanja povezuje ovaj napitak sa smanjenim rizikom od demencije, ubrzanjem metabolizma i smanjenim rizikom od dobijanja raka.

18.05.2021. - 14:00h
U nekim situacijama ipak ne bi trebalo piti kafu
U nekim situacijama ipak ne bi trebalo piti kafufoto: Look Studio/Shutterstock

Naravno, tu je i dodatna energija koja nas pokreće ujutru i pomaže nam da preživimo beskrajne padove energije tokom dana. Međutim, postoje i neki malo manje dobri efekti kafe, odnosno situacije u kojima bi trebalo da je izbegavamo ili barem smanjimo konzumaciju.

U suprotnom, mogli bismo da iskusimo neprijatne nuspojave kao što su teskoba i premorenost (uprkos kofeinu). Predstavljamo vam četiri situacije u kojima bi kafa mogla da napravi više štete nego koristi.

Ako je prevruća
Umesto da gucnete malo kafe čim je gotova, najpre sačekajte da se malo ohladi. Prema novom izveštaju Svetske zdravstvene organizacije, konzumacija napitaka toplijih od 65ºC može da povisi rizik od raka jednjaka. Dodavanjem mleka ili šlaga u kafu, možete da snizite temperaturu za nekoliko stepeni, ali najbolje rešenje ipak je strpljenje. Jednostavno sačekajte nekoliko minuta kako bi vaša kafa postigla temperaturu koja je sigurna za konzumaciju.

Ako ste skloni anksioznosti
Ako se osećate kao da ste "na ivici", ispijanje još jedne šolje kafe moglo bi da vam stvori dodatni problem. Kofein ima stimulativni efekat na nervni sistem jer podstiče izlučivanje kortizola (hormona stresa), koji može da pogorša teskobu i probleme sa spavanjem (ovi efekti najizraženiji su kod osoba s napadima panike i socijalnom fobijom). Kako biste smanjili uticaj kofeina pokušajte da smanjite količinu kofeina koju konzumirate, a poslednju šolju kafe popijte najkasnije šest sati pre odlaska na spavanje.

Nakon neprospavane noći
Kafa se može činiti kao prirodno rešenje za neprospavanu noć, ali ona vam može pomoći samo do određene granice. Nova istraživanja pokazuju da kofein prestaje da bude efektivan način da se razbudite ako ste više od tri uzastopne noći spavali manje od pet sati. Razlog je činjenica da tako malo sna uzrokuje pad vaših mentalih sposobnosti koje ni najveća količina kofeina ne može da popravi. Ako ne uspevate da odspavate barem sedam sati svake noći, možda je najbolje da potpuno preskočite kafu, a kada vam nivo energije padne, pokušajte kratko da odspavate (oko 20-ak minuta).

Čim se probudite
Ispijanje kafe u sedam sati ujutru neće mnogo uticati na nivo vaše energije. Razlog je činjenica da su vaši hormoni stresa na najvišem nivou upravo kad se probudite, zbog čega ćete dobiti prirodan nalet energije. Stručnjaci se slažu da je najbolje vreme za konzumiranje kafe između 10 i 12 sati, kada količina kortizola (hormona stresa) počinje da opada. Na taj način ćete iskoristiti prirodan nalet energije koji se događa ujutru i "sačuvati" kofein za kasnije, piše portal Fini recepti.