Evo šta je sa devojkom koja je primila šest doza "Fajzerove" vakcine odjednom

Devojka stara 26 godina iz Toskane, koja je greškom primila šest doza vakcine "Fajzera", postala je prvi i za sada jedini slučaj na svetu.

Ilustracija, foto: LookerStudio/Shutterstock
Ilustracija, foto: LookerStudio/Shutterstock
.

Takvo nešto, naime, nije se dogodilo ni u toku eksperimentalnih faza testiranja vakcine. Reč je o stažistikinji psihologije u zdravstvenoj ustanovi "Toskana Nord Ovest", koja se vakcinisala u nedelju.

Lekari su izjavili da nije bilo nikakvih posledica, osim tipičnih simptoma koji mogu da se dogode posle bilo koje vakcine, a to je povišena temperatura, bolovi u kostima i bol u ruci.

Devojka je puštena kući, iako će njeno zdravlje biti praćeno u narednih šest meseci tako što će morati da se podvrgne vađenju krvi svake sedmice.

Antonela Vinčenti, direktorka odeljenja za infektivne bolesti u bolnici "Noa" u Masi, rekla je da još uvek nije moguće reći kakav će efekat izazvati ova prevelika doza na imunološki sistem devojke.

"Još uvek ne znamo da li će biti potrebna druga doza vakcine ili će ona biti tretirana kao osoba koja nije primila nijednu dozu, što je skoro izvesno", kaže Antonela Vinčenti.

Iz zdravstvene ustanove "Toskana Nord Ovest" izjavili su na konferenciji za štampu da je otvorena istraga.

"Ne želimo da upropastimo živote nikome. Radi se o ljudskoj grešci, moja ćerka je dobro, iako nas je strah, jer niko nije u stanju da nam kaže šta će se desiti njenom organizmu u budućnosti", izjavila je majka devojke iz Toskane.

Sličan slučaj dogodio se i u Izraelu, kada je medicinski radnik primio pet doza "Fajzerove" vakcine.

Izvor: rts.rs