6 TIPOVA GLAVOBOLJE: Mesto gde vas boli otkriva razlog, kao i način kako da se rešite glavobolje

Ako se glavobolja pojavljuje rano ujutru to svakako treba proveriti sa doktorom, jer može da pokaže da se radi o tumoru na mozgu, apneji, hipertenziji...

glavobolja, foto: Depositphotos/Foto_vika
glavobolja, foto: Depositphotos/Foto_vika
.

Ponekad nije teško pogoditi zašto se glavobolja pojavila, npr, pijanstvo ili neispavanost. Ali, ponekad je teško dokučiti zašto boli i zašto baš na određenom mestu.

Zavisi gde i kako se pojavljuje, može se raditi o ozbiljnom zdravstvenom problemu. Munjevita glavobolja se pojavljuje kao “iz vedra neba”, a maksimalni intenzitet postiže u nekoliko sekundi. To može biti pokazatelj niza zdravstvenih problema, uključujući i krvarenje zbog žile koja je eksplodirala u mozgu što je opasno po život, piše besnopile.rs.

Takođe, po savet lekara treba otići i ako se uz glavobolju javljaju promene vida, probave ili raspoloženja kao i ako se pojavljuje napetost u vratu ili razdražljivost, ili ako se bol pojavi nakon udarca u glavu, piše Diply.

Glavobolje se razlikuju i po mestu bola, ovo su najčešće:

1. Javlja se u jednoj polovni glave – radi se o migreni koja nije opasna glavobolja, ali je jako naporna za one koji pate od nje jer može trajati do 72 sata. Prepoznaćete je po pulsirajućoj boli umerenog do jakog intenziteta, a uz to se ponekad pojavljuje mučnina kao i preosetljivost na buku i svetlo. Važno je uzeti tabletu protiv bolova odmah nakon pojave prvih simptoma i mirovati u mračnoj i tihoj sobi.

2. Kao da glavu neko steže obručem – radi se o tenzijskoj glavobolji koja nastaje postepeno do srednjeg intenziteta boli, a u glavi je osećaj kao da je neko steže obručem. Najčešće se pojavljuje zbog stresa i dobro je malo odspavati.

3. Bol na jednoj strani lica, natečen kapak... - radi se o Klaster glavobolji koja je jaka i traje u ciklusima od dve nedelje do mesec dana. Javlja se u određeno doba godine, a između dva napada mogu proći i godine. U vreme trajanja bol se javlja svakoga dana i to u isto doba dana ili noći i traju, otprilike, između pola sata i tri sata. Oni koji pate od ovog oblika primetili su da im je bolje dok se kreću, za razliku od onih s migrenom moraju mirovati. Bol se javlja s jedne strane glave i obično se na toj strani lica zapuši nos ili iz nje curi, kapak natekne, oko je crveno, lice i čelo se znoji. Ovaj oblik pet puta je češći kod muškaraca.

4. Bol u predelu čela - u ovom slučaju radi se o glavobolji uzrokovanoj upalom sinusa. Bol se može osetiti i na jagodicama. Pomoći će inhalacija i tuširanje toplom vodom (zbog pare koja se udiše).

5. Na zadnjem delu glave (kod vrata) i na temenu – ova vrsta glavobolje javlja se zbog problema u kičmi i vratu, na primer, može se pojaviti kod dugog sedenja. Protegnite se malo, udahnite svež vazduh…

6. Bol na slepoočnicama – pojavljuje se ako neko ima poremećaj zgloba i vodi tenzijskoj glavobolji. Osim bola u slepoočnicama, javljaju se i bolovi uha, lica, poteškoće kod otvaranja i zatvaranja usta, a čije se i “klik” kad se čeljust pomera. Dobro je posetiti doktora.

Vođenje dnevnika glavobolje

Stručnjaci kažu kako je dobro voditi dnevnik glavobolje, npr, koliko često se pojavljuje, u koje vreme, gde boli, koliko traje, koje aktivnosti ili hrana, piće su prethodile glavobolji itd. Na osnovu tih beleški kasnije je doktoru lakše da da dijagnozu.

Glavobolja se javlja i kod dehidracije pa pazite da tokom dana pijete dovoljno vode.

NAPOMENA: Informacije iz ovog teksta nisu zamena za lekarski pregled, te ako imate problema sa čestim glavoboljava, najbolji savet je da posetite doktora.