Posle prejedanja za 1. maj i Uskrs prionite na laganu ishranu

Posle prejedanja vašem organizmu je potrebna potpuna regeneracija.

Osećate se kao balonče, foto: Pop Paul-Catalin / Shutterstock
Osećate se kao balonče, foto: Pop Paul-Catalin / Shutterstock
.

Ova vrsta ishrane uključuje visok unos povrća, voća, plave ribe, maslinovo ulje i niski unos crvenog mesa.

Evo na kojim laganim namirnicama je neophodno da se zasniva vaša ishrana.

Bademi, orasi, kikiriki, pistaći i kesteni imaju visok procenat belančevina, minerala i vitamina B i zdravih masnoća...

Mahunarke

Obiluju belančevinama i vrednim nutrijentima, a posebno su značajne jer mogu biti zamena za meso. Siromašne su masnoćama i bogate prehrambenim vlaknima, koja podržavaju dobru probavu. Sadrže gvožđe i cink, vredne minerale važne za funkciju imunološkog i reproduktivnog sistema.

Riblje meso

Sadrži visoke količine omega-3 masnih kiselina koje štite naše srce i smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara. Takođe, stručnjaci su dokazali kako te esencijalne masne kiseline imaju značajnu ulogu u razvoju moždane kore, poboljšavaju sposobnost pamćenja i razumevanja. Meso je lagano, pa je lako probavljivo.

Maslinovo ulje

Bogato je nezasićenim masnim kiselinama i antioksidansima, može pomoći u sprečavanju i prevenciji kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i određenih oblika tumora. Takođe, sadrži vitamine A, D, K i E koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i oksidacije ćelija, što dovodi do prevremenog starenja.

Orašasti plodovi

Bademi, orasi, kikiriki, pistaći i kesteni imaju visok procenat belančevina, minerala i vitamina B i zdravih masnoća. Nezasićene masne kiseline (omega 3, 6, 9) štite kardiovaskularni sustav, ublažavaju upale i jačaju imunitet. Ovi plodovi poboljšavaju pamćenje, smanjuju razinu kolesterola te štite krvne žile.

Izvor: novosti