Laboratorija "Gradske čistoće" počela da vrši komercijalna testiranja krpelja: Gde ga odneti, u kom obliku i KOLIKO SVE TO KOŠTA!?

Dobro zapamtite ove informacije, jer je "sezona krpelja" uveliko počela! U Beogradu je zaraženo 30% krpelja, a posledice lajmske bolesti mogu biti veoma teške. Od aprila ove godine, u laboratoriji „Gradkse čistoće“ obavljaju se komercijalna testiranja krpelja na bakteriju borelija burgdorferi koja kod ljudi i životinja izaziva opasnu lajmsku bolest.

Ilustracija, foto: Depositphotos/steveheap
Ilustracija, foto: Depositphotos/steveheap
.

Cena analize po jednom uzorku (krpelju) je 4000 dinara. Krpelj može da se donese u bilo kom obliku - živ, mrtav, ceo ili samo neki njegov deo. Iz laboratorije „Gradske čistoće“ u Trebevićkoj 16 na Banovom Brdu, apeluju na građane da zbog pandemije korona virusa i preduzimanja svih epidemioloških mera, svoj dolazak obavezno najave telefonom koji mogu pronaći sajtu JKP Gradske čistoće.

Na teritoriji Beograda svakodnevno se vrši monitoring, a tamo gde je prisutnost bakterije najveća, čim dozvole vremenske prilike dozvole, radi se na suzbijanja krpelja. Dosadašnje analize su pokazale da je u Beogradu zaraženo 30% krpelja.

Šta je važno da znate kada primetite da vam se na telu zakačio krpelj? Najbolje bi bilo da se što pre obratite lekaru, ali i da ne koristite nikakve nasilne metode izvlačenja, kao ni bilo kakva sredstva koja bi isprovocirala krepelja da povrati svoj sadržaj i tom prilikom izluči bakteriju u vaš krvotok.

Više detalja o svemu, pogledajte u video-prilogu!