Postkovid sindrom i srce: Nekome samo zadihanost, nekome pejsmejker

Korona virus u gotovo 80 odsto slučajeva ostavlja oštećenja srca, pokazuje nemačka studija, a doktorka Marija Zdravković, direktorka KBC Bežanijska kosa, navodi da je poželjno da se javite lekaru posle preležanog kovida i pregledate srce.

Ilustracija, foto: VFX video/Shutterstock
Ilustracija, foto: VFX video/Shutterstock
.

Činjenica je da korona napada sve organe i sisteme i podsetila je da danas znamo da ne napada samo pluća nego i pankreas, bubrege, i srce. Ističe da postoji veći broj dijabetičara koji se javljaju sa simptomima.

Dr Zdravković navodi i da su žene primetile da je kosa počela da im opada, kao i da su navele poremećaj u funkcionisanju ciklusa, ali to je deo produženog kovid obolevanja odnosno postkovid sindrom koji se za 3 do 6 meseci rešava.

Za Prvu TV dr Zdravković je objasnila da je indvidiualno da li će se postkovid sindrom rešavati terapijom ili ne.

.

"Minimalni broj ljudi imaju trajne posledice na srcu posle kovida, srčana bolest mora da bude pod kontrolom kardiologa", navodi Zdravković.

Nakon pet do šest meseci posle kovida pacijenti imaju osećaj zadihanosti ili probadanja u grudima - to su simptomi koji zahtevaju kardio-evaluaciju uz moguće konsultacije drugih specijalnosti, ističe ona.

"Treba isključiti organsko oboljenje srca. Najteži primeri su implantacija pejsmejkera posle kovida, to su retke komplikacije ali se dešava", kaže ova kardiološkinja.

Navodi da postoje oštećenja kada je virus izašao iz tela i napravio posledice i da se pacijentima daju drugi lekovi koji otklanjaju posledice korone, jačaju organizam i pomažu da ne uđe u hroničnu oboljenje srca.

"Trombovi su bitni, a posle terapije za kovid potrebno je da se konsultujemo sa svojim lekarima za dalju terapiju", navodi doktorka.

Ističe da će bolovi u srcu proći i da je normalno i da posle šest meseci ne možete da imate fizičku aktivnost bez da se zadišete, ali da ne smemo naglo da opteretimo organizam fizičkom aktivnošću, već da počnemo sa šetnjom.

"Čovek mora sam da proceni da li mu nešto predstavlja problem, niko neće pogrešiti ako se javi izabranom lekaru. On najbolje zna da li se radi o postvirusnom umoru tj. zamoru ili se radi o većem oštećenju", kaže Zdravković, pa dodaje:

"KBC Bežanijska kosa sad ima i postkovid odeljenje, postoji velika potreba da se ti pacijenti pregledaju i dobiju adekvatnu terapiju".

Ističe da je vakcinacija i dalje najbolja preventiva u borbi protiv korona virusa.

"Dolazi i indijski mutant kog se svi plašimo, ne možemo da budemo ravnodušni, svi smo u pripravnosti, ali svi koji su vakcinisani biće u boljoj poziciji", zaključuje dr Marija Zdravković.