PLUĆA SU MU BILA PUNA TUMORA, A ONDA JE DOBIO I KOVID: Na kontroli je usledio ŠOK!

Pacijent s karcinomom iz Kornvola, čudesno je izlečen nakon hospitalizacije zbog teškog oblika kovida-19, otkriva zapanjujuć medicinski izveštaj. Lekari smatraju da je korona virus mogao da podstakne odgovor imunog sistema, koji je iskorenio tumore, piše "Telegraph".

Ilustracija, foto: Halfpoint/Shutterstock
Ilustracija, foto: Halfpoint/Shutterstock
.

Neimenovani 61-godišnji pacijent u bolnici "Royal Cornwall" u gradu Trur u Velikoj Britaniji, došao je na kontrolu prošlog leta nakon što mu je dijagnostikovan Hočkinov limfom, redak rak krvi, koji svake godine pogađa oko 2.000 ljudi u toj zemlji.

Remisija je izuzetno retka

Bolest koja se javlja kada bela krvna zrnca izmaknu kontroli i prošire se na limfne čvorove, obično se leči hemoterapijom. Nekoliko dana nakon što su mu rekli da su mu grudi prepune tumora i pre početka lečenja, muškarac je primljen u bolnicu jer je razvio teški oblik kovida.

Kada se oporavio od korona virusa, ponovo je pregledan i tada je otkriveno da je i njegov karcinom gotovo potpuno nestao! Iznenadna remisija kod Hočkinovog limfoma moguća je, ali isto tako i izuzetno retka. U svetu je zabeleženo samo nekoliko desetina sličnih slučajeva. Ovaj slučaj je opisan u naučnom časopisu "British Journal of Hematology".

Lekari smatraju da je korona virus pokrenuo antitumorski imunosni odgovor, ali naglašavaju da je možda reč i o pukoj slučajnosti. Doktorka Sara Čaloner iz bolnice "Royal Cornwall" potvrdila je: "Mislimo da je kovid-19 pokrenuo antitumorski imunosni odgovor".

Izlečile su ga T-ćelije?

Dodala je da je medicinski tim verovao da su T-ćelije, koje se bore protiv infekcija u telu, takođe mogle da napadnu ćelije raka i dovedu do remisije. Međutim, drugi lekari su upozorili da se ne donose prerano zaključci o uzroku oporavka ovoga 61-godišnjaka.

"U ovoj fazi je prerano izvlačiti bilo kakve zaključke iz tih slučajeva. Sasvim je moguće da je reč o slučajnosti. Svako ko se podvrgava lečenju raka, trebalo bi da se i dalje pridržava saveta svojih lekara, kao i da se zaštiti od zaraze korona virusom, a mi podstičemo sve ljude da se vakcinišu", rekao je portparol organizacije "Cancer Research UK Martin Ledwick".

Izveštaj u italijanskom medicinskom časopisu "Acta Biomedica", objavljen prošle godine, opisao je sličan slučaj u bolnici "Cremona" u Italiji, kada je, takođe kod jednog onkološkog pacijenta, tumor počeo da se povlači nakon što je isti oboleo od kovida, prenosi net.hr