Zdravlje

Uz ovih 5 napitaka MRŠAVIĆETE i DOK SPAVATE!

Dobar san je uvek potreban da biste se sutradan osećali opušteno i raspoloženo. Pored toga, njegov nedostatak povezan je sa gojenjem - kada smo umorni, brzina metabolizma opada u pokušaju da telo uštedi što više energije koju ima, dok nivo insulina naglo raste, što dovodi do gladi. Kao što vidite, kada želite da smršate, važno je voditi računa o kvalitetu svog sna.

17.04.2021. - 11:00h
Jedna šolja pred spavanje, učiniće čuda!
Jedna šolja pred spavanje, učiniće čuda!foto: Dejan Dundjerski/Shutterstock

Ovih pet napitaka obezbediće vam bolji san, a pomoći će vam i u naporima da izgubite kilograme.

Mleko

Ako želite da spavate kao beba, možda ćete morati da sledite njihove prehrambene navike. Šolja toplog (ili ledenog, temperatura zavisi od vas) mleka neposredno pre spavanja opušta vas i dovodi u režim odmora zahvaljujući kalcijumu i triptofanu koje sadrži. Na ovaj način je veća verovatnoća da ćete uživati u osmočasovnom snu, što će zauzvrat učiniti da se sledećeg dana osećate manje gladnim - i tako vam pomoći da verno sledite svoju ishranu. U stvari, ako vežbate, proteini iz mleka su neophodni za vaš mišićni sistem.

Kamilica

Ne sadrži kofein dok podiže nivo glicina u telu, neurotransmitera koji deluje umirujuće i zbog toga vas smiruje i opušta. Pored toga, istraživanje je otkrilo da kamilica poboljšava kontrolu glukoze u krvi, što je neophodno ako želite da smršate.

Sok od grožđa

Mala čaša 100 procentnog soka od grožđa pre spavanja pomoći će vam da sagorite masti tokom sna. Istraživanje je pokazalo da jednostavni ugljeni hidrati koje sadrži mobilišu sekreciju insulina, čime se uravnotežuju cirkadijski ritmovi tela (tj. vaš biološki sat), regulišući tako pravilno funkcionisanje metabolizma. I ne samo to: grožđe je bogato antioksidantima koji pretvaraju belu masnoću (ono što telo skladišti) u smeđu masnoću (ono što telo koristi kao energiju za svoje potrebe).

Sojino mleko

Veoma je bogato triptofanom, aminokiselinom koja smanjuje nivo kortizola u krvi, pomažući tako sagorevanju masti umesto da je skladišti. Čak i ako se vaš metabolizam uspori tokom spavanja, on i dalje obrađuje protein koji dobijate konzumiranjem sojinog mleka, koji ima slično dejstvo kao melatonin - hormon koji vas uvodi u duboki san.

Kefir

Ovaj fermentisani mlečni napitak bogat probiotikom povećava dragocene bakterije u crevnoj flori, pomaže varenju i apsorpciji vitamina i minerala. Pored toga, poboljšava kvalitet spavanja i vaše performanse u teretani sledećeg dana, piše harpersbazaar.rs.