Zdravlje

Koji vitamini su ženama životno važni s 30, a koji s 40 i 50 godina?

Odgovo na pitanje da li treba uzimati vitaminske dodatke ishrani, zavisi od nekoliko faktora, a jedan od njih su godine starosti. Naime, potreba našeg tela menja se s godinama tako da nema jedinstvenog odgovora. Uz napomenu da je uvek bolje sve potrebne nutrijente dobijati iz hrane, evo orijentira kad posegnuti za kojim vitaminskim dodatkom.

13.04.2021. - 08:45h
Koji su to vitamini ključni?
Koji su to vitamini ključni?foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV/Shutterstock

Tinejdžerske godine: Vitamin D i kalcijum

To su godine usredsređene na dobijanje dovoljno vitamina D i kalcijuma, kažu stručnjaci. Potreban nam je kalcijum za rast kostiju i mišića, ali se ne apsorbuje bez vitamina D. To su godine izgradnje kostiju i za dečake i devojčice, a ako ne izgrade dovoljno kosti, biće skloni krhkim kostima kasnije u životu. Devojke i tinejdžerke trebalo bi da dobiju 600 međunarodnih jedinica (IU) vitamina D po danu i 1300 mg kalcijuma dnevno, tvrde stručnjaci. Naravno, uvek je najbolje dobiti hranljive stvari iz hrane koju jedemo.

Tvoje 20-te: Kako se hraniš?

Još uvek želiš da uzimaš kalcijum i vitamin D u 20-im, kažu stručnjaci. Možda će ti u ovim godinama biti ppotrebni i drugi vitamini ili minerali, u zavisnosti od ishrane. Na primer, veganima je često potreban dodatni B12, jer se ti vitamini uglavnom nalaze u proizvodima životinjskog porekla. Hrana je uvek bolja od dodataka ishrani jer, ako uzimaš dodatke, izvlačiš tek jednu hranljivu stvar. Hrana sadrži vitamine, minerale i vlakna.

20-e i 30-e: Možda ti nedostaje gvožđe?

Za mnoge žene to su “godine rađanja“. Ako planiraš trudnoću, počni da uzimaš prenatalni vitamin s folnom kiselinom i B-kompleksom. Folna kiselina smanjuje rizik od defekta neuralne cevi ploda, a drugi vitamini B pomažu zdravoj trudnoći. Uzimanje ovih vitamina može da smanji rizik za autizam kod beba. Žene s teškim menstrualnim ciklusima takođe treba dodatno da uzimaju gvožđe, kažu stručnjaci. I ne zaboravi kalcijum i vitamin D.

Još 30-ih: Omega-3 masne kiseline čuvaju srce

Neki stručnjaci preporučuju protivupalne omega-3 masne kiseline koje pomažu u smanjenju rizika od bolesti srca. Preporučuje se konzumiranje masne ribe (poput skuše ili lososa) najmanje dva puta nedeljno za optimalno zdravlje srca.

Tvoje 40-e: vitamin D postaje ključan

Vitamin D postaje još važniji u četrdesetim godinama, kažu stručnjaci. Nizak nivo vitamina D povezan je s nizom bolesti - od raka i autoimunih stanja pa sve do dijabetesa i gojaznosti - a rizici imaju tendenciju povećanja s godinama. Proveri nivo vitamina D u krvi kako bi znala kakvo je stanje. To važi i za muškarce i za žene u četvrtoj deceniji života. Gotovo je nemoguće dobiti svu potrebnu količinu vitamina D od hrane i gotovo niko od nas ne dobija dovoljno sunčeve svetlosti u eri kreme za sunčanje, tako da će možda biti potrebni suplementi. I kalcijum je važan. I ne zaboravi svoje omega-3, jer rizik od bolesti srca raste s godinama i kod muškaraca i kod žena.

50-e: Čuvaj kosti kakve imaš

Tvoja dnevna potreba za kalcijumom je 1.200 mg tokom pete decenije, a vitamin D je još uvek bitan kako bi pomogao tvom telu da apsorbuje taj važan mineral. Sada umesto izgradnje kostiju čuvaš kosti koje već imaš. Važno je razgovarati s lekarom o potrebama za kalcijumom i vitaminom D – kod žena je veći rizik za osteoporozu nego kod muškaraca.

Još 50-ih: Počinje menopauza

Žene možda ulaze u menopauzu tokom ove decenije, a određeni prirodni lekovi mogu da pomognu u smanjenju znakova i simptoma menopauze.

Tvoje 60-te: Još kalcijuma, molim

Kalcijum i vitamin D su sve važniji kako postaješ starija. Pobrini se da dobijaš sve što ti je potrbno iz hrane ili dodataka ishrani. Razgovaraj sa svojim lekarom o ishrani kako bi utvrdila da li su ti potrebni neki drugi vitamini - kako i šta jedemo može se menjati s godinama. Zdravlje srca je takođe važno, zato se pobrini da dobiješ dovoljno omega-3, savetuju lekari.

70-te: Telo sve teže proizvodi vitamin B

Osim kalcijuma i vitamina D, možda će ti trebati dodatnih vitamina B12. Što si starija, tvom telu je teže da proizvodi i koristiti B12, a možda će biti potrebni i dodaci.

Tvoje 80-te: Sve što već uzimaš, samo više

Suplement vitamina B12 može da bude važan i tokom osamdesetih godina, tvrde lekari. I dalje drži korak s kalcijumom, vitaminom D i omega-3 tokom 80-ih godina, i pazi da obavestiš svog lekara o bilo kakvim promenama u svojoj ishrani ili režimu lekova.

90 i više: Bravo, devojko!

Šta god radila, verovatno funkcioniše! Nastavi i proveri šta stogodišnjaci zaista jedu kako bi živela još duže.

Upozorenje

Bez obzira na tvoje godine ili stadijum života, seti se da "više nije bolje" – takođe važi i kada su u pitanju vitamini i minerali, upozoravaju stručnjaci. Ako uzimaš previše vitamina, to može da bude otrovno, a u drugim slučajevima izbacićeš ga kroz mokraću, piše miss7.