Zdravlje

Nedavno ste ostavili cigarete? OVIH 5 NAMIRNICA pomoći će vašem telu da se OČISTI OD NIKOTINA!

Nedavno ste ostavili cigarete? Čestitamo! Sada je vreme da pomognete svom organizmu da se potpuno očisti od nikotina.

09.04.2021. - 14:00h
Nedavno ste ostavili cigarete?
Nedavno ste ostavili cigarete? foto: Studio4dich/Shutterstock

Svi dobro znamo da duvan ne treba konzumirati, da je pušenje loše za kompletno stanje organizma, mentalno i pogotovo fizičko, jer utiče bukvalno na celo telo.

Takođe, svi znamo i da nije lako odreći se ove navike, jer ne samo da nikotin stvara fizičku zavisnost, već i mentalnu. Pušači i nesvesno svoj život organizuju oko cigareta: za tri cigarete krećem, cigareta posle jela, kad se izađe iz kuće, kad se izađe iz prevoza, vreme se meri popušenim cigaretama...

No, što pre prestanemo, to je bolje za nas, mada telu treba vremena da izbaci sav nikotin i druge toksine iz tela.

Vreme je tu ključno, telo samo sebe čisti, ali postoje načini na koje možemo da mu pomognemo, a to je konzumiranje određenih namirnica.

Preporučujemo ovih pet:

1. Zeleni čaj

Telo pušenjem gubi potrebnu tečnost, tako da organizam mnogo brže dolazi u stanje dehidracije. Ispijanje zelenog čaja prepunog anti oksidanata pomaže ispiranju nikotina iz ćelija.

2. Spanać

Spanać obiluje folnom kiselinom, koja je važna za normalan rad organizma, ali ujedno i pomaže telu da se oslobodi nikotina. Folna kiselina je vitamin B9, odnosno jedan od vitamina B kompleksa.

3. Šargarepa

Grickanje šargarepa je uvek zdravo, jer one sadrže veliku količinu vitamina A, K, C i B koji su, između ostalo, glavni čistači tela i vraćaju koži vitalnost koju joj je nikotin "ukrao".

4. Brokoli, karfiol i kupus

Povrće poput brokolija, karfiola ili kupusa sadrži mnoštvo antioksidansa koji efikasno čiste organizam od mnogobrojnih toksina, povrh toga što je ovo povrće izuzetno zdravo i na druge načine.

5. Citrusi

Citrusi su voće koje će svakako uvek prijati vašem organizmu, ali pomorandža, limun, mandarina, grejpfrut, limeta i drugi pomažu vašem telu da se brže očisti od nikotina, piše medik.rs.