Zdravlje

Marihuanom protiv HIV-a

Marihuana se već neko vreme koristi za ublažavanje simptoma koji su u vezi sa HIV virusom, kao što su hronični bol i gubitak kilograma. Novo istraživanje pokazalo je da bi ona mogla da spreči i širenje virusa u ljudskom organizmu.
14.02.2014. - 12:58h

Naučnici Univerzitetu u Luizijani su svakodnevno tokom 17 meseci, majmunima inficiranim životinjskom vrstom HIV-a ubrizgavali određenu dozu THC-a, sastojka koji se nalazi u kanabisu . Tako su otkrili da je oštećenost stomačnog tkiva, gde se virus inače najlakše širi, smanjena.

"Ova otkrića pružaju nove mehanizme i potencijale za lečenje kanabinoidnim lekovima", rekla je dr Patriša Molina, vodeći autor studije.

U izveštaju istraživanja objašnjava se takođe da se virus HIV širi inficirajući i ubijajući ćelije imunog sistema, kao i da je kod majmuna koji su svakodnevno primal THC dozu zadržan veći nivo zdravih ćelija.

Istraživanje koje je 2011. godine takođe sprovela dr Molina, pokazalo je da majmuni koji su inficirani HIV-om, a koji su primal THC doze, imaju veće šanse da prežive. Studija sprovedena 2012. godine pokazala je da jedinjenja koja se nalaze u marihuana mogu da pomognu u lečenju HIV-a, čak i kod pacijenata koji kod kojih je bolest u poodmakloj fazi.