Na dijeti ste, a kilogrami ni da mrdnu? Za to su "krivi" mitovi o mršavljenju

Ne postoji univerzalna dijeta kao ni skup pravila koja svim ljudima garantuju mršavljenje bez jo-jo efekta, tvrdi dr Tereza Kinsela, američka nutricionistkinja i savetnica za probleme poremećaja ishrane.

Na dijeti ste, a suvišni kilogrami nikako da nestanu?, foto: Marian Weyo/Shutterstock
Na dijeti ste, a suvišni kilogrami nikako da nestanu?, foto: Marian Weyo/Shutterstock
.

Ona ističe da stroga i nametnuta pravila demotivišu ljude više od uvođenja zdravih navika, pa oni brzo odustaju od dijete. Zbog toga, objašnjava koji su najčešći mitovi o mršavljenju koji ga ujedno često i sabotiraju.

1. Ugljeni hidrati su loši
Sve popularnije dijete poput Atkinsonove, koje u potpunosti izbacuju ugljene hidrate - ističući da se od njih goji, nisu nimalo dobre, ističe Kinsela. Upravo je suprotno - ishrana koja ne sadrži ugljene hidrate je štetna za organizam. Samo mozak na dan troši oko 130 grama ugljenih hidrata koji su neophodni i za vežbanje. Naravno, birajte ih pametno, odnosno ugljene hidrate poput celovitih žitarica i integralnih namirnica.

2. Dijete s nestandardnom ishranom
Dijeta "pračoveka" često se reklamira kao najbolja jer apeluje da nam je ona u genima. Svodi se na ishranu pećinskih ljudi koji su jeli korenje, voće, semenke, riba, meso, školjke, jaja i povrće. Kinsela tvrdi da moderni ljudi gotovo da nemaju nikakve sličnosti sa pećinskim čovekom, a osim toga i probavni sistem se otada prilično izmenio. Budući da ova ishrana nije posebno ukusna, Kinsela smatra da današnji ljudi i ne mogu dugo da je se pridržavaju.

3. Važne su kalorije
Iako je najjednostavnije pravilo mršavljenja manje hrane i više kretanja, iz toga proizlazi da nije važno šta se jede, dokle god se vodi računa o ukupnom kalorijskom unosu. Nutricionisti savetuju ishranu s manjim udelom masti kao najboljim načinom gubitka težine, ali danas mnogi ispituju da li je to ispravan i efikasan način. Kinsela dodaje da vitki ljudi mogu da unose i više kalorija od onih gojaznih, ali da ih brže troše zbog zdravih navika poput umerenosti i redovnog doručkovanja.

4. Samoinicijativno izbacivanje glutena
Gluten je posebna vrsta proteina kojeg ima u pšenici, ječmu, ovsu i raži, no dokazano je da on uzrokuje probavne probleme samo kod onih s celijakijom. Ostali ljudi ne bi trebalo da ga izbegavaju, jer ne postoje nikakvi dokazi da je za njih takva ishrana zdrava ili da će pak podstaći mršavljenje. Kinsela ističe da ljudi koji žele da smršaju, ne bi trebalo da slušaju prehrambene trendove, već da se savetuju s lekarima i nutricionistima.

5. Večera je "zlo"
Ovo pravilo naprosto nije tačno i previše je uopšteno da bi ga se svi pridržavali, kaže Kinsela. Objašnjava da nemaju svi ljudi isti ritam spavanja, pa je za onoga ko odlazi na počinak u 21 sat večera u 19 sati prekasna, ali nije i za onog koji na spavanje ide u 23 sata. Takođe, vrlo je bitan odabir namirnica za večeru. Salata, krto meso ili tuna vas sigurno neće ugojiti ako ih večerate i posle 19 sati, piše 24sata.hr.