Koje vakcine protiv kovida 19 smeju da prime alergični na penicilin?

"Svaka osoba koja u svojoj istoriji bolesti ima alergijske reakcije ozbiljnijeg tipa, kao što je anafilaktički šok, pre primanja vakcine protiv kovida 19 treba da se obrati izabranom lekaru ili specijalisti. Posebno imajući u vidu da su proizvođači predvideli da se primene mere opreza, odnosno da osobe koje su imale istoriju hipersenzitivnosti treba da se uzdrže od vakcinacije pre svega vakcinama Sinofarm i sputnjik V", istakao je za portal N1 magistar farmacije Pavle Zelić iz Agencije za lekove, odgovarajući na pitanje da li su vakcine protiv kovida 19 bezbedne za osobe alergične na penicilin.

Ilustracija, foto: BaLL LunLa / Shutterstock
Ilustracija, foto: BaLL LunLa / Shutterstock
.

"Kada pominjemo alergijske, odnosno reakcije hipersenzitivnosti na penicilinske antibiotike, moramo najpre istaći da nijedna od četiri vakcine koje su dobile dozvolu Agencije ne sadrži u svom sastavu ove supstance. Samim tim, vakcina ne može da izazove takve simptome kod osoba koje bi ih primile u smislu direktne reakcije na aktivne supstance, odnosno pomoćne supstance vakcine", naglasio je Zelić.

Zelić je napomenuo da odgovarajući medicinski tretman i nadzor treba uvek da budu spremni u slučaju anafilaktičke pojave nakon davanja vakcine, što je, kako je rekao, procedura koja se primenjuje kod svih vakcina koje se ubrizgavaju.

Sličan stav nedavno je izneo i epidemiolog Vladan Šaponjić, koji je naveo da osobe koje imaju ozbiljne alergijske reakcije u istoriji "ne bi trebalo da prime kinesku i rusku, ali mogu primiti vakcine Astrazeneka i Fajzer".

Izvor: b92.net