Na dijeti ste? S ovim grickalicama možete da varate!

Svi smo barem jednom bili na dijeti, što zbog gubitka kilograma, što zbog detoksikacije ili nekog trećeg razloga. I svi smo se uverili u to da nas u svakoj dijeti uhvate "kriza" i želja za grickalicama...

Sa nekim stvarima možete da &varate&, foto: Pormezz/Shutterstock
Sa nekim stvarima možete da "varate", foto: Pormezz/Shutterstock
.

Bez obzira na to da li pazite na ishranu zbog zdravlja ili zbog viška kilograma, ponekad je teško suzdržati se od slatkih i slanih grickalica. Kad nas još uz to uhvati glad, ne biramo šta ćemo pojesti, važno nam je samo da ugasimo to neugodno "zavijanje" u želucu. Međutim, samo zato što smo na dijeti, ne znači da moramo da se odreknemo grickalica i međuobroka. Tako ćemo samo pre posrnuti i u jednom trenutku (najverovatnije u 11 sati uveče ispred TV-a) bez razmišljanja slistiti celu tablu čokolade. Kako se to ne bi dogodilo dozvoljeno je varati tokom dijete. A mi znamo koje su grickalice prave za to!

Bombone zamenite bademima

Kao i većina orašastih plodova, bademi su izuzetno zdravi. Bogati su proteinima, zdravim masnoćama, vlaknima i magnezijumom, a sadrže i pregršt vitamina E koji pozitivno utiče na izgled i stanje kože. Ukoliko ih jedete neoljuštene, štitiće vaše srce zahvaljujući flavonoidima koji se nalaze u ljusci. Zbog slatkog ukusa idealna su zamena za slatkiše poput bombona i čokolade jer će ugasiti želju za slatkim. Zato je dobro imati ih uvek pri ruci kako biste, umesto za nečim "grešnim", posegnuli za njima.

Fun fact: Postoje dve osnovne vrste badema - jedna sorta daje slatke bademe koji su jestivi, druga sorta daje gorke koji se koriste za proizvodnju bademovog ulja.

Umjesto "junk food-a" posegnite za pistaćima

Iako su pistaći prilično kalorični, puno su zdraviji i bolji izbor od pizze ili hamburgera. Budući da ih najpre treba oljuštiti, verovatnije ćete ih pojesti manje, a osim toga, obiluju zdravim masnoćama i proteinima, zbog čega će vas dugo držati sitim. Kao i bademi, čuvaju srce i pomažu u regulisanju šećera u krvi, a zbog svog slatko-slanog ukusa zadovoljiće baš svaku želju za grickalicama i hranom! Zato je dobro imati jedno pakovanje pistaća na poslu ili u torbi za one "krizne" trenutke tokom dana.

Fun Fact: Pistaći potiču sa Dalekog istoka, gde su rasli u pustinjskim područjima. Legenda kaže da su se ljubavnici noću sastajali ispod drveća pistaća kako bi čuli njihovo otvaranje jer je ono bilo znak da će ih u životu pratiti sreća.

Keksu recite ne, indijskim orasima - da!

Još slađi od badema, indijski orasi odličan su izbor za grickanje, pa, umesto na keks, bez griže savesti možete da "navalite" na njih. Koristan su izvor antioksidansa i minerala poput gvožđa, cinka i magnezijuma - zahvaljujući magnezijumu doprinose zdravlju kostiju i zuba, te pospešuju pamćenje, a doprinose i dobroj probavi. Treba li vam još koji razlog da uvrstite ove visoko vredne orahe u svoj jelovnik?

Fun fact: Iako se zove indijski orah, zapravo se radi o semenki koja raste (klija) na donjem delu ploda voćke. Plod se naziva indijska jabuka, jestiva je i slatkog ukusa te se smatra sekundarnim plodom, a oraščić primarnim.

Čips od jabuke za one hrabrije

Iako nisu toliko nutritivne kao orašasti plodovi, sušene jabuke (ali i ostalo sušeno voće) sadrže vlakna, minerale i vitamine, što ih čini odličnom zamenom za nezdrave grickalice. Doduše, zbog svog neobičnog ukusa i teksture nisu za svačija nepca, ali nakon dva-tri griza mogle bi da vam se svide. U svakom slučaju, dajte im priliku, možda vas iznenade!

Fun fact: Sušeno voće je stub mediteranske ishrane već hiljadama godina. Štaviše, najstariji zapis o sušenom voću datira iz drevne Mesopotamije, konkretno oko 1700. godine pre Hrista.

Tamna čokolada - za najveću krizu

Nekoliko kockica tamne čokolade neće upropastiti dijetu, štaviše, doprineće vašem emotivnom blagostanju. Naime, ova omiljena poslastica podstiče lučenje endorfina, tzv. hormona sreće zbog kojeg se osećamo bolje nakon njene konzumacije. Osim toga, s obzirom na to da je bogata antioksidansima, pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, pospešuje zdravlje srca, stanje krvnog pritiska i šećera u krvi te pozitivno utiče na kognitivne funkcije. Stoga, kada vas sledeći put uhvati takva kriza i ne možete da izdržite bez slatkiša, tamna čokolada je rešenje. Bez griže savesti umirite nervozu i žudnju za slatkim uz nekoliko kockica i nastavite dalje s dijetom - rezultati neće izostati.

Fun fact: Maje su prve proizvodile i konzumirale čokoladu - u tečnom obliku. To nije bila topla čokolada kakvu pijemo danas, već gorki napitak u koji su dodavali čili papričice i druge začine, piše 24sata.hr.