Oko ove namirnice uvek se vode rasprave: Koliko su jaja zapravo zdrava?

Ne postoji puno namirnica za koje se istovremeno veruje da su i zdrave i štetne.

Oko ove namirnice uvek se vode rasprave, foto: Shulevskyy Volodymyr/Shutterstock
Oko ove namirnice uvek se vode rasprave, foto: Shulevskyy Volodymyr/Shutterstock
.

Na primer, vegetarijanci s uravnoteženom ishranom svoje proteine dobijaju isključivo iz jaja. S druge strane, jaja se već decenijama povezuju s visokim vrednostima holesterola, tako da mnogi ljudi veruju da je kajgana od belanaca zapravo “zlatna sredina” i bolji izbor od kajgane koja u sebi sadrži i žumanca.

Međutim, poslednja istraživanja govore da holesterol iz hrane zapravo ne podiže nivo holesterola u krvi, a crveno meso našlo se na listi štetnih namirnica. Kada se govori o proteinima i zdravoj ishrani, jesu li jaja zaista bolji izbor od mesa?

Jaja su najbolji izvor proteina

Postoji razlog zašto neki ljudi jaja nazivaju savršenom hranom. Sa samo 70 kalorija, jaja su prave bombe nutrijenata, te jedan od najboljih izvora proteina koje možemo da konzumiramo. Svako jaje sadrži oko 6 grama proteina, koji imaju veću biološku vrednost od proteina iz drugih izvora. Drugim rečima, nisu svi proteini jednaki, a proteine koje dobijemo iz jaja, naše telo će najlakše sintetizirati i iskoristiti.

Osim proteina, šta još dobijamo konzumiranjem jaja?

Žumance iz jajeta prepuno je dobrih masti i sadrži čak 18 korisnih vitamina, zbog čega su odličan izvor energije. Takođe, jaja sadrže i brojne antioksidanse koji štite organizam od raznih oboljenja među kojima su, na primer, rak i hipertenzija. Žumanca sadrže i karotenoid koji, osim što im daje njihovu prepoznatljivu boju, sadrži protivupalna svojstva koja štite vaš organizam od raznih oboljenja koja mogu da se jave s godinama. Takođe, karotenoid je odličan i za zdravlje vaših očiju, piše finirecepti.net.hr.