Muče vas bolne menstruacije? Ovi trikovi pomažu!

S bolnom menstruacijom susrela se svaka žena, bar jednom u životu. I dok neke dame retko kad imaju problem s menstrualnim grčevima, druge se s tim suočavaju svakog meseca.

Muče vas bolne menstruacije?, foto: Leszek Glasner/Shutterstock
Muče vas bolne menstruacije?, foto: Leszek Glasner/Shutterstock
.

Menstruacija praćena bolovima i grčevima, te glavoboljom i mnogim drugim simptomima, nije nimalo prijatno stanje, a kod nekih žena je prisutan i tzv. "emotivan bol" koji se javlja zbog neravnoteže hormona tokom ciklusa.

Iako menstruaciju ne možemo da izbegnemo, postoje načini uz koje sebi možemo da olakšamo bol. Predstavljamo vam nekoliko najefikasnijih.

1. Pijte puno vode
Prilikom menstruacije gubimo krv, ali i određenu sluz i tkivo što može da dovede do dehidracije. Iz tog razloga je prilikom menstrualnog krvarenja važno piti puno tečnosti - najbolje vode i biljnih čajeva koji mogu uveliko da olakšaju bol.

2. Odmorite se
Iako zbog menstruacije ne možete da otkažete odlazak na posao i ostale obaveze, ipak se trudite da se tokom prva dva dana menstrualnog krvarenja što više odmarate i opuštate. Poželjna je i vrlo lagana fizička aktivnost poput jin joge i laganih šetnji. Ako se osećate umorno, izbegavajte veća društvena okupljanja ili važne sastanke na poslu (ako je moguće).

3. Obratite pažnju na ishranu
Zdrava ishrana može da bude od velike pomoći i kad je u pitanju menstrualan bol. Iako možda čeznete za slatkišima i čipsom, to i nije najbolje rešenje za vaše grčeve. Umesto toga jedite tople supe i variva, te puno voća koje obiluje antioksidantima poput kupina i borovnica. Kelj i lanene semenke takođe su izvrsne za balansiranje hormona i imaju protivupalno delovanje.

4. Nemojte u potpunosti da izbegavate fizičku aktivnost
Razumljivo je da vam u prvim danima ciklusa najviše odgovara mirovanje, ali lagana fizička aktivnost, poput brzog hodanja, može da napravi velike promene kad su u pitanju menstrualni grčevi. Iz tog razloga, nemojte preskakati teretanu ili drugu aktivnost kojom se bavite i nastojte da se držiti svoje uobičajene rutine.

5. Seks će olakšati bol
Tokom seksualnog odnosa u telu se oslobađa oksitocin - hormon koji može da umanjiti menstrualan bol. Osim toga, orgazam može da ublaži grčeve jer se poboljšava protok krvi u karlici. Masturbacija takođe dolazi u obzir.

6. Tople obloge
Kad se pojave oni užasni menstrualni grčevi u donjem delu stomaka, od velike pomoći mogu da budu tople obloge. Možete običnu flašu da napunite toplom vodom i da je stavite u krilo. To će olakšati bol.

7. Verujte svojoj intuiciji
Živimo u vremenima u kojima nas bukvalno bombarduju različite informacije sa svih strana, pa je ponekad teško pronaći pravo rešenje za svoje probleme. Iz tog razloga, ponekad je najbolje verovati sebi i osluškivati potrebe sopstvenog tela - bilo da je reč o menstrualnim bolovima ili pak o nekom drugom stanju, piše Žena.hr.