Zdravlje

Prsti su vam otečeni kao ćevapi? Možda ste samo preterali sa slanom hranom, a može da bude i nešto mnogo gore

Prsti otiču iz mnogo razloga, uglavnom bezopasnih. Ako često jedete brzu hranu ili grickalice, nemojte se iznenaditi ako se jedan dan probudite s debljim prstima nego inače. Unošenjem slanije hrane telo zadržava više vode, javljaju se otoci svuda, pa tako i na prstima.

20.03.2021. - 11:25h
Da li vam često otiču ruke?
Da li vam često otiču ruke?foto: Suriyawut Suriya/Shutterstock

Ponekad, međutim, otoci ukazuju i na ozbiljnija zdravstvena stanja poput osteoartritisa, problema s bubrezima, blokade limfnog sistema i drugih. Zato je najbolje da, ako vam se dogodi da vam prsti oteknu, znate da prepoznate kada je vreme da posetite lekara.

Osteoartritis
Osteoartris je degenerativno oboljenje se prepoznaje najčešće po oticanju zglobova na prstima. Godine su najučestaliji razlog osteoartritisa, koji može biti praćen i osećajem bola i ukočenosti.

Reumatoidni artritis
Reumatoidni artritis je autoimuna bolest koja napada obloge zglobova i takođe može da izazove oticanje prstiju. Za razliku od osteoartritisa, reumatoidni artritis nema veze s godinama i može se desiti svakome.

Sindrom karpalnog tunela
Kada je nerv koji teče od podlaktice do dlana ruke prignječen ili stisnut na zglobu, tada se razvija sindrom karpalnog tunela. Ovakvo oticanje obično prate bol, peckanje, trnci ili obamrlost u rukama i prstima. Istraživanja pokazuju a se ovaj sindrom triput češće javlja kod žena nego kod muškaraca.

Blokada limfnog sistema
Limfedem je hronično i progresivno oboljenje koje se javlja na ekstremitetima ili trupu. To je bolest limfne cirkulacije i nastaje kada limfa, koja prenosi otpad, bakterije i viruse, ne odlazi kako treba. Limfedem je povezan s operacijom ili tretmanom raka dojke.

Preeklampsija
Oticanje prstiju uobičajeno je za trudnice. Ali ako to prati i oticanje lica i ruku – toliko jako da pritiskom na otok ostaje vidljivo udubljenje – mogla bi da bude preeklampsija. Ovo stanje karakteriše i visok krvni pritisak, a ako se ne leči, može da ostavi ozbiljne posledice na majku i dete. Posebno su ugrožene trudnice starije od 40 godina ili one koje nose blizance ili su gojazne, piše Žena.