Put do bolje linije i zdravlja: Pet trikova koji će vam pomoći da kažete NE šećeru

Ako detaljnije razmislite o svojoj ishrani, verovatno ćete shvatiti da jedete dosta šećera. Radi se o navici koju deli veliki broj ljudi, ali kojoj je moguće stati na kraj koliko god se to teškim činilo.

Mnogo je lakše pričati o izbacivanju šećera nego to stvarno i učiniti, foto: Dean Drobot/Shutterstock
Mnogo je lakše pričati o izbacivanju šećera nego to stvarno i učiniti, foto: Dean Drobot/Shutterstock
.

Ograničavanje unosa namirnica bogatih šećerom dobro je za liniju, posebno ako pokušavate da smršate.

Međutim, postoje i drugi još bolji razlozi zbog kojih bi trebalo da smanjite unos šećera, poput činjenica da ćete na taj način smanjiti rizik od srčanih bolesti, sniziti visoki krvni pritisak, sprečiti dijabetes tip 2, pomoći svom oralnom zdravlju i održavati zdravu težinu.

Kad omiljene nezdrave poslastice zamenite zdravijim opcijama poput voća i povrća, moći ćete da apsorbujete više hranljivih sastojaka koji mogu da vam pomognu na putu do boljeg ukupnog zdravlja.

Naravno, mnogo je lakše pričati o izbacivanju šećera nego to stvarno i učiniti. Navika da jedete slatko pobuniće se protiv nagle promene, ali umesto da posustanete na samom početku i vratite se starim navikama "ubijanja" gladi krofnama i kolačima, pročitajte pet saveta koji bi mogli da vam pomognu da ne odustanete.

1. Počnite polako

Uspeh će biti verovatniji ako počnete polako da smanjujete unos šećera. Postepeno izbacujte namirnice koje redovno konzumirate sve dok ih sve ne uklonite iz ishrane.

2. Jedite više proteina

Budući da vam je cilj izbacivanje šećera iz ishrane, dan bi trebalo da započnete nečim hranljivim poput belančevina kako bi vam se stabilizovao nivo šećera u krvi. Proteini će sprečiti glad, ali i stati na kraj žudnji za šećerom.

3. Čitajte etikete

Možda će se dogoditi da iz ishrane izbacite čokoladno pecivo s kojim obično započinjete dan, ali ako ne čitate etikete na namirnicama, verovatno ćete taj šećer uneti kroz drugu hranu koju kupite. Prilikom čitanja etiketa imajte na umu da se šećer ne zove uvek šećer i da ima svoje sinonime kao što su dekstroza ili maltoza. Ako stvarno želite da izbacite šećer iz ishrane, informišite se o različitim nazivima pa ćete znati šta da izbegavate kada kupujete hranu.

4. Jedite hranu bogatu antioksidansima

Još jedan trik koji će vam pomoći u izbacivanju šećera iz ishrane jeste biranje namirnica bogatih antioksidansima, poput voća i povrća, piše Zadovoljna.hr.

5. Izbegavajte tečni šećer

Šećer nije samo deo čokolada, peciva, sladoleda... On se nalazi i u sokovima i drugim napicima koje volimo da konzumiramo. Verovatno već znate da su sokovi koje pijete puni šećera, pa ih je najbolje izbegavati. Jednostavno, kada ste žedni - pijte vodu!