Ovo je omiljeni narodni lek: Da li i vi posežete za njim u "kriznim situacijama"?

Grgljanje slane vode je uobičajeni kućni lek koji pomaže kod grlobolje, prehlade i afti u ustima. Može da pomogne u ublažavanju bolova u grlu i iritacije smanjenjem upale te sprečavanjem rasta bakterija.

Da li i vi posežete za njim u &kriznim situacijama&?, foto: Raisa Kanareva/Shutterstock
Da li i vi posežete za njim u "kriznim situacijama"?, foto: Raisa Kanareva/Shutterstock
.

"Prednost slane vode u odnosu na, recimo, ispiranje usta rastvorima na bazi alkohola je ta što je slana voda manje abrazivna ili iritantna za sluznicu grla. Takođe, so je jeftina i prirodna", kaže dr Majkl Lerner, docent otorinolaringologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta Jejl.

Prednosti grgljanja slane vode

Blagodati slane vode nisu samo puste priče koje ćete čuti od starih ljudi. Ispiranje usta fiziološkim rastvorom zapravo je jedan od najboljih načina dezinfekcije rana u ustima, posebno nakon operacija zuba, jer deluje antiseptički i inhibira rast bakterija.

1. Smanjivanje upale grla i pročišćavanje nosnih kanala
Stanja poput infekcije sinusa, zapušenog nosa i upale krajnika, mogu da dovedu i do upale grla. Ali "grgljanje tople slane vode može da pomogne u čišćenju sluzi, da smanji oticanje i uticaj infekcija ili alergena koji su odgovorni za upalu", kaže Lerner.

2. Sprečavanje infekcija gornjih disajnih puteva (URTI)
"Preporučio bih grgljanje tople slane vode svima koji pate od simptoma upale grla, ali posebno onima koji sumnjaju da pate od virusne infekcije gornjih disajnih puteva ili virusnog faringitisa", kaže Lerner. Čak i grgljanje običnom vodom može da smanji upalu u disajnim putevima i spreči URTI, poput prehlade ili gripa.

3. Smanjenje broja štetnih bakterija u ustima
Grgljanje slane vode može da smanji broj bakterija u ustima i rizik od kvarenja zuba, upale desni, parodontitisa i gingivitisa.

"Ispiranje slanom vodom obično se smatra korisnim za zdravlje usne duplje i desni", kaže Lerner, "jer održava usta čistim i smanjuje nelagodu zbog afti".

4. Ispiranje ostataka hrane
Slično ispiranju usta, grgljanje slane vode može da ukloni ostatke hrane u ustima i smanji zubne naslage, kao i bakterije na zubima.

No, važno je znati da deca mlađa od šest godina možda još uvek neće moći pravilno da grgljaju, pa se njima grgljanje slane vode ne preporučuje.

Kako napraviti slani rastvor za grgljanje?

Sve što vam treba za izradu ovog rastvora jesu so i voda. Najbolje je koristiti pročišćenu, filtriranu ili destilovanu vodu jer voda iz slavine može imati zagađenja. Takođe, takve slane rastvore možete da kupite i bez recepta u lokalnim apotekama.

"Ne postoji pravilo o odgovarajućoj koncentraciji soli, ali preporučujem otapanje 1/2 kašičice soli u 1 šolji tople vode", kaže Lerner.

Otpijte veliki gutljaj slane vode. Nagnite glavu malo unazad i grgljajte rastvor otprilike 10 do 15 sekundi. Ponavljajte postupak dok ne potrošite celu čašu slane vode. Po potrebi ponovite ceo postupak dva do tri puta dnevno. Naravno, ne zaboravite da ovaj slani rastvor ne smete da progutate, već morate da je ispljunete, piše Index