Zašto se žene "hvataju za glavu" kad stiže menopauza?

Kada biološki sat počinje da otkucava, a telo žene da se iz korena menja, javljaju se i prvi simptomi koji ukazuju na najveći ženski strah - menopauzu.

Nekim ženama ulazak u menopauzu stvara veliki strah, foto: El Nariz / Shutterstock
Nekim ženama ulazak u menopauzu stvara veliki strah, foto: El Nariz / Shutterstock
.

Menopauza (klimakterij) predstavlja kraj reproduktivne dobi žene.

Žena ulazi u menopauzu prolaskom najmanje godine dana od zadnje menstruacije. Prosečna dob ulaska u menopauzu je između 50. i 55. godine.

Menopauzu uzrokuju hormonalne promene. Jajnici sve manje funkcionišu, odnosno smanjuje se proizvodnja ženskih spolnih hormona estrogena i progestrogena.

Ovo je pokazatelj kao niz različitih simptoma koje žene često osećaju i pre ulaska u menopauzu. Već tada se smanjuje količina polnih hormona. To se razdoblje naziva perimenopauza i traje između 4 do 10 godina pre same menopauze.

S obzirom na to da je svaka žena različita, ne mora značiti da će sve imati iste simptome ili simptome istog intenziteta.

Ovo su 4 najčešća simptoma menopauze.

1. Valovi vrućine (valunzi)

Valunzi ili valovi vrućine su verovatno najpoznatiji i najčešći simptom menopauze. Iako se ne zna točan uzrok, prevladava mišljenje da nastaju širenjem krvnih žila koje nastaje smanjenjem proizvodnje estrogena.

U proseku, valovi vrućine traju između 1 do 5 minuta nekoliko puta dnevno.

Može ih se sprečiti ili ublažiti prirodnim putem (npr. pijenjem čaja od virka, oblačenjem prozračne, pamučne odeće, redovnom konzumacijom vode) ili uz pomoć hormonskog nadomesnog lečenja.

2. Smanjena seksualna želja (libido)

Smanjeni libido izaziva sram kod žena, ali se radi o čestoj pojavi uglavnom prouzrokovanom menopauzom. Istraživanja pokazuju da čak 80% žena u menopauzi imaju smanjen libido.

Naime, smanjena proizvodnja estrogena izaziva suvoću vagine što često uzrokuje bol pri seksualnom odnosu i razumljivo, manjak želje.

3. Promene raspoloženja

Uz menopauzu se ne vežu samo fizičke promene, već i one psihičke prirode. Česte su nenadane promene raspoloženja, pogotovo u negativnom smislu. Jedan čas smo tužne, a drugi nervozne i ljute na sve oko sebe.

Popraćene su i drugim psihičkim simptomima poput teskobe, brain foga (magle u mozgu) itd. Može ih uzrokovati smanjena proizvodnja estrogena, ali su često mešavina različitih okolnosti – od stresa, neispavanosti i životnog stila.

4. Nesanica

Ako uzmemo u obzir svakodnevnu izloženost stresu, promene raspoloženja, brigu zbog neispunjenog seksualnog života i napadaje valunga, nije čudo što žene u menopauzi često pate od nesanice (prema nekim istraživanjima – 60% žena).

Upravo zbog toga se za nesanicu, uz valunge, kaže da je jedan od najčešćih simptoma menopauze.

Izvor: novosti