Zdravlje

Zašto je dobro piti kafu? Postoje 4 neobična razloga

Ako ništa na svetu ne može da vam nadmaši miris sveže kuvane kafe, verovatno ste pomalo zavisni… ali to nikako nije loša stvar!

01.03.2021. - 08:10h
Zašto je dobro piti kafu?
Zašto je dobro piti kafu?foto: gpointstudio/Shutterstock

Sve je više istraživanja koja otkrivaju da kafa (u umerenim količinama) može da bude prilično dobra za vaše zdravlje. U nastavku saznajte koje su još, osim toliko potrebne energije, koristi koje možete dobiti iz svoje jutarnje šolje kafe.

Smanjuje rizik od dijabetesa

Nekoliko šolja kafe na dan može da umanji rizik od pojave dijabetesa tipa 2. Razlog je kombinacija hemikalija koje se nalaze u zrnima kafe, a koje igraju važnu ulogu u vašem metabolizmu. Jedna od tih hemikalija, poznata kao hlorogenska kiselina, čak bi mogla da smanji nivo glukoze u vašoj krvi.

Poboljšava vaše pamćenje

Istraživači na američkom Univerzitetu "South Florida" otkrili su da kofein i kafa mogu da povećaju količinu hormona koji pomaže u proizvodnji novih nervnih ćelija, a to može da umanji rizik od pojave Alchajmerove bolesti.

Dobra je za vaše zdravlje

Studija objavljena u magazinu "Circulation: Heart Failure" otkriva da je umerena konzumacija kafe (oko 2 šolje na dan) povezana sa smanjenim rizikom od zatajenja srca.

Umanjuje rizik od pojave raka kože

Kafa (koja sadrži kofein) može da umanji rizik od karcinoma bazalnih stanica, najčešće vrste raka kože – tako barem kaže istraživanje objavljeno u magazinu "Cancer Research". Treba spomenuti i da beskofeinska kava nije imala ovakve efekte, prenosi portal Fini Recepti.