Zdravlje

Da li često sedite s prekrštenim nogama? Možda jeste udobno, ali je veoma loše po zdravlje!

Svi imamo svoj omiljeni način sedenja u kojem nam je najudobnije, ali to što se osećamo prijatno ne znači da je takvo sedenje i dobro za nas. Zapravo, jedan od najpopularnijih načina sedenja, a to je sedenje prekrštenih nogu, može imati mnogo negativnih efekata i trebalo bi ozbiljno da razmislite o tome da prestanete da ga praktikujete.

28.02.2021. - 10:00h
Da li često sedite s prekrštenim nogama?
Da li često sedite s prekrštenim nogama?foto: vectorfusionart/Shutterstock

1. Paraliza nerava
Kada duže vreme sedite s prekrđtenim nogama, to može da prouzrokuje paralizu nerava. Tokom tog stanja niste sposobni da podignete stopalo i može da prouzrokuje utrnulost mišića. U ekstremnim situacijama čak biste mogli i da povredite peronealni nerv.

2. Povišen krvni pritisak
Prema istraživanju, prekrštanje nogu u visini kolena značajno povisuje krvni pritisak. Zato, ako ste osoba s visokim krvnim pritiskom, savetuje se izbegavanje ovakvog načina sedenja.

3. Loše držanje
Prema istraživanju, ako dnevno duže od tri sata sedite s prekrštenim nogama, to može da prouzrokuje bočni nagib ramena i karlice, te generalno da izazove loše držanje. Takođe, može da dovede do neusklađenosti kičme, a nepravilno držanje tela dovodi do bolova i ukočenosti mišića.

4. Bolovi u zglobovima
Prekrštanje nogu nije loše samo za držanje tela, već može da prouzrokuje i bolove u zglobovima. Moglo bi da povredi vrat, karlicu, donji deo leđa i kolena, a posebno bi trebalo da izbegavate prekrštanje nogu ako već imate bolove u kolenu.

5. Oticanje gležnjeva tokom trudnoće
Izbegavajte da prekrštate noge tokom trudnoće. Iako je takvo sedenje potpuno sigurno za dete, ono može da prouzrokuje oticanje gležnjeva i grčeve u nogama. Ako osetite bilo koji od ovih efekata, pokušajte da sedite tako da vam obe noge budu na podu ili ih podignite, piše Bright Side.