Zdravlje

Glavobolja, nesanica, umor... Kako podneti naglu promenu vremena?

Nagle promene vremena mogu da budu glavni krivac za razne zdravstvene probleme. Vremenske prilike kojima smo svedočili ovog meseca, mnogima su donele glavobolju, te nije mali broj onih koji su završili prikovani za krevet.

27.02.2021. - 08:10h
Kako podneti naglu promenu vremena?
Kako podneti naglu promenu vremena?foto: Dragana Gordic/Shutterstock

Skokovi temperature s niskih na visoke (i obrnuto) utiču na krvni pritisak, srce i cirkulaciju generalno, što na kraju može da dovede do raznih zdravstvenih problema poput glavobolje, nesanice i umora. Uz njih često dolazi i do osećaja nervoze i razdražljivosti.

Tokom takvih promena, velika je verovatnoća da će meteoropate "zaskočiti" neki od ovih problema. Predstavljamo vam nekoliko načina na koje možete da ih olakšate.

1. Pratite vremensku prognozu i pripremite telo na razlike u temperaturi

Kao što svakog jutra pre izlaska proveravate kakva je temperatura kako biste doneli odluku šta ćete obući, tako proverite i da li se radikalno razlikuju jutarnja i dnevna temperatura kako biste pripremili telo na ono što dolazi. Ako ste jedna od onih osoba osetljivijih na promene vremena, kod prvih simptoma glavobolje možete uzeti paracetamol i rešiti se te neprijatne pojave.

2. Izađite u prirodu i aktivirajte se

Bilo koji oblik telesne aktivnosti u trajanju od najmanje pola sata dnevno učiniće organizam stabilnijim i otpornijim na vremenske promene. Još je bolje ako se fizička aktivnost odvija u prirodi na čistom vazduhu.

Svejedno je da li ste se odlučili za brzo hodanje ili neki drugi oblik aktivnog treninga, aktivnosti u prirodi pomoći će vam da se rešite stresa i bolje osećate, a uz to mogu da vam smanje šanse za pojavu glavobolje.

3. Neka vaša ishrana bude raznolika i puna vitamina

Zdrava i pravilna ishrana bogata voćem i povrćem dobar je preduslov za ublažavanje negativnih posledica vremena. Uz raznoliku prehranu važno je i redovno unošenje vode. Preporučuje se dnevni unos od 2 do 3 litra.

4. Zamenite kafu biljnim čajem

Kako biste se lakše nosili s meteoropatijom, pomoć možete da potražite u opuštanju s različitim biljnim napicima ili obogaćivanjem obroka s različitim dodacima ishrani. Biljni čajevi poput kamilice, pasjeg trna ili limete, pomažu da se opuste nervi, piše Zadovoljna.