Pokrenut projekat #KAKOSI: Očuvajmo mentalno zdravlje zajedno

Prvi slučaj zaraženog od koronavirusa zabeležen je 17. novembra u Vuhanu, i svet se promenio. Od tada više od 98 miliona obolelih i više od dva miliona umrlih. Pod talasima korone planeta, zarobljena u karantinu, sprema se za "novu normalnost".

#kakosi, foto: Soloviova Liudmyla/Sutterstock
#kakosi, foto: Soloviova Liudmyla/Sutterstock
.

Masovna vakcinacija stanovništva trebalo bi da smanji i na minimum svede neposrednu opasnost po fizičko zdravlje. Istovremeno,vodeći svetski stručnjaci upozoravaju da će "udar na mentalno zdravlje verovatno trajati mnogo duže".

Istraživanje koje je SZO sprovela u 130 zemalja sveta pružilo je prve globalne podatke koji pokazuju razorni uticaj pandemije koronavirusa na pristup uslugama zaštite mentalnog zdravlja. Iz SZO ističu da su tokom pandemije posledice socijalne izolacije, straha od zaraze i gubitka članova porodice pomešane s tegobama izazvanim gubitkom prihoda i zaposlenja.

Portal B92.net kao odgovoran medij, u "moru" senzacionalističkih vesti i dezinformacija kako na društvenim mrežama tako i u tradicionalnim medijima, smatra da mentalno zdravlje mora biti izuzeto od takve vrste izveštavanja, posebno u kontekstu pandemije koronavirusa.

Prepoznali smo značaj ne samo u medijskoj vidljivosti ove teme, već još važnije, u davanju tačne, pravovremene i kredibilne informacije koja je građanima pogođenim korona-krizom sada najpotrebnija.

Na stranicama projekta #kakosi imaćete prilike da pročitate sve najvažnije informacije, čujete savete vodećih stručnjaka, dobijete odgovore na pitanja koja vas ili nekog u vašoj blizini pritiskaju, pročitate kako se drugi nose sa problemima i izazovima.

Želimo da kroz ovaj projekat ponudimo reč stručnjaka, savet, nadu i optimizam. Da probamo da u saradnji sa relevantnim zdravstvenim ustanovama i društvenim činiocima probamo da odgonetnemo šta nam donosi ta "nova normalnost".

"B92.net portal je u koji građani imaju poverenje, i mi se trudimo da u ovim izazovnim vremenima to poverenje opravdamo tako što pružamo kredibilne i blagovremene informacije, preko potrebene u moru dezinformacija i senzacionalističkih vesti. U trenutku kada društvo vodi borbu za očuvanje zdravlja, kada se suočavamo sa egzistencijalnim strahovima, strahovima za bližnje, naš zadatak kao medija jeste da toj borbi damo svoj doprinos kroz odgovornu obradu ne samo gorućih tema, već i onih koje tek nadolaze. Iz te želje pokrenuli smo projekat #kakosi, koji već na svom početku ima zvaničnu podršku Klinike za psihijatrijske bolesti 'Dr Laza Lazarević' kao i Sportskog saveza Srbije. Očekujemo da će nam se na tom putu pridružiti i drugi relevantni društveni činioci, kako bismo zajedno ponudili odgovore na brojna pitanja i dileme, otvorili neke nove teme, i na kraju kako bismo pružili savet i optimizam, i prišli korak bliže našim čitaocima. Želimo ne samo da ih pitamo #kakosi, već i da čujemo odgovore", poručila je Tamara Velkovski, direktor portala B92.

#kakosi, foto: Song_about_summer/Shutterstock
#kakosi, foto: Song_about_summer/Shutterstock
.

U projektu B92.net #kakosi uzela je učešće i Klinika za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević", koja se godinama unazad bavi promocijom i unapređenjem mentalnog zdravlja stanovništva.

Direktorka te ustanove doc. dr Ivana Stašević Karličić kaže da klikina to radi "između ostalog, kroz saradnju sa različitim institucijama van zdravstvenog sistema, kroz učešće u raznim javno-društvenim događajima, šireći na taj način i delokrug rada van institucionalnih okvira".

"Suština naših akcija je rad na prevenciji mentalnih poremećaja i edukaciji šireg dela stanovništva iz oblasti mentalnog zdravlja. U tom smislu smo sa velikim zadovoljstvom prihvatili učešće u medijskom projektu #kakosi portala B92", zaključila je dr Ivana Stašević Karličić.

Ponudićemo odgovore na brojne nepoznanice. Kako ćemo putovati u budućnosti? Kako ćemo kupovati? Gde ćemo se družiti? Kako će izgledati radno mesto, a kako učionica? Šta možemo da uradimo da se osećamo bolje, ili koga da pozovemo ako to ne možemo sami.

Zajedno ćemo tragati za tim - šta možeš da uradiš za sebe da se osećaš bolje? Gde da pronađeš inspiraciju? Kako da se nosiš sa stresom i pritiscima?

Od psihološke pomoći i stručnih saveta, pa sve do umetnosti, kuvanja i sporta - svaka tema je važna. Želimo da ih pokrenemo zajedno. Želimo da se osećaš bolje.