Zdravlje

Voće zdravlja i lepote: KIVI poboljšava cirkulaciju i varenje, jača kosti i štiti od zračenja, ali NE SMEJU SVI DA GA JEDU!

Okrugla voćka tanke smeđe kore - kivi, smatra se jednom od najpopularnijih namirnica, pritom bogata hranljivim stvarima i vitaminima.

20.02.2021. - 08:10h
Voće zdravlja i lepote
Voće zdravlja i lepotefoto: Elena Blokhina/Shutterstock

Kivi je voće koje je sasvim posebno zbog svog izgleda, boje i ukusa, koji ne možete da zaboravite ako ga samo jednom probate. Ipak, posebno je jedinstven zbog lekovitih svojstava i nutrijenata koje sadrži.

Kivi jača imunitet, reguliše krvni pritisak i probavu, pomaže u lečenju respiratornih oboljenja, glavobolje i stresa. Veoma je ukusan i zdrav, prava je riznica vitamina naročito C, A, E, K i B kompleksa (tiamin, niacin, B6, kolin), kao i minerala - kalijuma, kalcijuma, fosfora, magnezijuma, gvožđa.

Redovnim konzumiranjem svežeg kivija smanjuje se količina triglicerida u krvi za 15 odsto, a ovo blagotvorno voće pomaže i u zaceljivanju rana, održavanju zdravlja kostiju, zuba i desni, te apsorpciji gvožđa, a pozitivno deluje i na probavni sistem jer održava ravnotežu između korisnih i štetnih bakterija u crevima. Zbog bogatog sadržaja vitamina C i voćnih kiselina, kivi je čest sastojak proizvoda za negu lica i tela. Štiti kožu od isušivanja i čini je baršunastom i nežnom, reguliše lučenje masnoće, sužava proširene pore i usporava starenje.

1. Ublažava stres i smiruje živce
Kivi je idealno voće za moderno doba u kojem živimo. Zbog velike količine vitamina C, ublažava nervozu i uznemirenost. Takođe je idealan za ublažavanje stresa. Njegova konzumacija pomaže da se osoba oseća smireno i da se lakše suočava s problemima i preprekama. Doktori preporučuju konzumiranje kivija pre razgovora za posao ili nekog važnog sastanka, jer smanjuje napetost.

2. Pomaže kod zatvora
Kivi sadrži dosta vlakana koja sprečavaju nastanak zatvora, te se preporučuje kao namirnica za zdrav doručak. Može se kombinovati sa drugim voćem, jogurtom, kefirom, muslijem i sl.

3. Poboljšava varenje
Kivi je veoma dobar za varenje, sprečava gastritis i pomaže kod gasova.

4. Pomaže kod mršavljenja i zadržavanja tečnosti
S obzirom na to da sadrži dosta vode i da nema veliku kalorijsku vrednost, kivi je idealan za mršavljenje i izbacivanje tečnosti iz organizma. Važan je diuretik, tako da je sastavni deo ishrane osoba koje imaju problema sa zatvorom ili viškom kilograma.

5. Poboljšava cirkulaciju krvi
Vitamin E i omega 3 i 6 masne kiseline, koje sadrži kivi, ne dozvoljavaju da se krv zgusne, poboljšavaju zdravlje arterija. Na ovaj način se sprečava pojava tromba i krvnih ugrušaka, tako da je kivi idealan za zaštitu od tromboze, srčanog udara i oštećenja mozga. Vlakna koja se nalaze u kiviju snižavaju nivo holesterola u krvi.

6. Jača kosti
Minerali koji su prisutni u kiviju, npr. magnezijum i kalijum, jačaju kosti, zube i nokte. Takođe, ovi minerali pomažu kod zarastanja kostiju usled preloma i poboljšavaju funkcionisanje nervnog i mišićnog sistema.

7. Jača imunološki sistem
Pored vitamina C, velika količina folne kiseline koju sadrži kivi, jača odbrambeni sistem organizma, koji štiti od prehlada. Oba sastojka povećavaju stvaranje belih i crvenih krvnih zrnaca, takođe i antitela, koja štite od virusnih oboljenja.

8. Poboljšava stanje anemije
Zahvaljujući vitaminu C, koji omogućava vezivanje gvožđa, preporučuje se konzumiranje kivija osobama koje pate od malokrvnosti.

9. Štiti od sunčevog zračenja
Osobe koje su veoma osetljive na UV zračenje, treba da konzumiraju kivi. Lutein iz kivija (koji takođe sadrže brokoli i spanać) ima ulogu zaštitnog filtera od štetnog zračenja.

Ko ne sme da konzumira kivi?
Osobe koje su sklone oboljenjima bubrega, kao što je taloženje peska i kamena, ne smeju da jedu kivi, jer može doći do pokretanja kamena. Takođe, maloj deci treba ograničiti unos kivija, ali ga ne treba potpuno eliminisati iz ishrane.

Savet
Kivi se naročito preporučuje trudnicama, zbog toga što je bogat vitaminima B grupe i folnom kiselinom, koji pomažu pravilan razvoj fetusa, pišu Nezavisne.