Južnoafrički soj korona virusa smanjuje efikasnost Fajzerove vakcine za 2/3?

Laboratorijska studija Univerziteta u Teksasu (UTMB) utvrdila je da bi južnoafrički soj kovida mogao da smanji nivo antitela posle vakcine Fajzer/Biontek za dve trećine, saopšteno je iz kompanija Fajzer/Biontek.

Ilustracija, foto: funnyangel/Shutterstock
Ilustracija, foto: funnyangel/Shutterstock
.

Studija je pokazala da je vakcina i dalje sposobna da neutrališe virus, ali još nema dovoljno dokaza da li južnoafrički soj smanjuje efikasnost vakcine, dodaje se u saopštenju.

U studiji su učestvovali naučnici UTMB, koji su kreirali virus koji je sadržao iste mutacije kao na visokozaraznom soju otkrivenom u Južnoj Africi, preneo je Rojters.

Istraživači su testirali krv koju su uzeli od ljudi koji su dobili vakcine i otkrili su da je prilikom dodira sa južnoafričkim sojem došlo do smanjenja antitela za dve trećine, a njihova otkrića su objavljena u Nju Ingland džurnal medicinskom magazinu.

S obzirom na to da ne postoji utvrđeni standard kojim bi se odredilo koja količina antitela je potrebna da se zaštiti organizam od virusa, nije jasno ni da li smanjenje za dve trećine utiče na efikasnost vakcine.

Profesor sa UTMB i koautor studije Pej-Jong Ši veruje da će Fajzerova vakcina najverovatnije biti efikasna protiv južnoafričkog mutiranog tipa kovida.

"Ne znamo koji je minimim antitela potreban da se neutrališe virus. Nemamo donju granicu", rekao je on.