Loša ishrana izaziva agresiju? Izgleda da je tako...

Nedostatak vitamina A, D, K, B, ali i minerala joda, kalijuma, gvožđa, magnezijuma i drugih supstanci dovodi do mentalne nestabilnosti i nasilničkog ponašanja.

Loša hrana izaziva agresiju?, foto: Krakenimages.com/Shutterstock
Loša hrana izaziva agresiju?, foto: Krakenimages.com/Shutterstock
.

Takođe je, zbog razvoja mozga, veoma važno da deca unose odgovarajuću količinu masti.

Rezultati najnovijeg istraživanja pokazali su da deficit vitamina A, D, K, B1, B3, B6, B12, folata, minerala joda, kalijuma, gvožđa, magnezijuma, cinka, hroma i mangana doprinosi mentalnoj nestabilnosti i nasilničkom ponašanju.

Autori studije ističu da kontinuiranim konzumiranjem obrađene hrane dolazi do neuhranjenosti, a samim tim se mozak ne napaja s dodatnom količinom energije.

Manjak cinka obično je propraćen agresivnošću, neprijateljskim raspoloženjem i ljutnjom.

Brojne bolesti povezane su s manjkom vitamina i minerala poput pelagre (deficit B3) i skorbuta (vitamin C).

Studije takođe upozoravaju i na egzotoksine koji se nalaze u gotovo svakoj hrani, a unosom obrađene hrane se nakupljaju u organizmu i utiču na hemijske promene u mozgu delujući tako i na raspoloženje.

Kada je u pitanju hrana, autori upozoravaju na pojedine sastojke hrane među kojima su šećer, veštački zaslađivači i boje, kofein, alkohol, proizvodi od soje, ali i toksične materije poput žive, arsena i pesticida.

Takođe, akcenat je stavljen i na obroke vrlo niske nutritvne kvalitete koje konzumiraju deca, pri čemu su naučnici istakli da je važno da deca dobijaju odgovarajuću količinu lipida putem hrane jer su masti važan izvor energije za mozak, a njihov manjak može da izazove agresiju, depresiju i sklonost samoubistvu, piše medik.rs.