Zdravlje

Dr Janković: Pozivam građane da ne brinu toliko o samom tipu, bilo da je britanski ili neki drugi, nego o korona virusu kao takvom

Imunolog Srđa Janković izjavio je danas da građani ne treba da se opuštaju, jer i u drugim gradovima može doći do scenarija kao u Vranju.

11.02.2021. - 14:15h
Srđa Janković
Srđa Jankovićfoto: Prva TV

On je za TV Prva rekao da je ključno sprečiti okupljanja tamo gde virusa ima mnogo, kao i okupljanja koja nisu neophodna.

Govoreći o novom soju virusa, koji se pojavio i u Srbiji, Janković je rekao da za sve koji se pridržavaju mera ništa ne znači koliko je slučajeva novog soja registrovano, s obzirom na to da treba da se pridržavamo istih mera, ali da je problem kod njega to što se mnogo brže prenosi nego osnovni tipovi.

"Još ne znamo koliko i kako, ali pozivam građane da ne brinu toliko o samom tom tipu, bilo da je britanski ili neki drugi, koliko o korona virusu kao takvom. Vršimo nadzor, očekujemo da takva mogućnost postoji. Prevencija je ista", rekao je Janković.

Govoreći o vakcinama Janković je rekao da postojeće vakcine za sada štite od svih postojećih podtipova.

On je ponovio da su osobe koje su primile i drugu dozu vakcine posle 10 dana u punoj meri zaštićene, dok su građani koji su primili samo jednu dozu polovično zaštićeni.

Ipak, on naglašava da smo još daleko od praga koji bi sprečio širenje virusa kroz zajednicu, kao i da za sada nema uslova da se ublaže mere donete radi sprečavanja širenja koronavirusa.

Izvor: b92. net