Dvadesete, tridesete ili četrdesete: Kada je najbolje vreme da postanete majka?

Postoji li pravo vreme za majčinstvo? Najnovija istraživanja pokazala su da trudnoća nakon 35. godine ima svojih prednosti.

Kada je pravo vreme za trudnoću?, foto: Subbotina Anna/Shutterstock
Kada je pravo vreme za trudnoću?, foto: Subbotina Anna/Shutterstock
.

Prosečna starost žena koje prvi put postaju majke je sve veća. Žene se u tridesetim i četrdesetim godinama osećaju sigurnije i veća je verovatnoća da su se ostvarile na području privatnog i poslovnog života.

Trudnoća nakon 35. godine se nekada smatrala vrlo rizičnom. Na sreću, nauka je potvrdila mnoge koristi kasnije trudnoće.

Sprovedeno je istraživanje koje je uključivalo 830 žena koje su ušle u menopauzu. Istraživači su testirali planiranje, vizuelnu percepciju, govornu memoriju, koncentraciju i mogućnost zadržavanja pažnje.

Žene koje su prvi put rodile nakon 24. godine imale su bolje rezultate na testovima mentalne oštrine, rešavanja problema i testovima govornih veština u odnosu na žene koje su rodile između 15. i 24. godine. Žene koje su prvi put rodile nakon 35. godine, imale su bolje kognitivne veštine i verbalnu memoriju.

Ovo je povezano sa porastom estrogena i progesterona u trudnoći koji imaju značajan uticaj na funkciju i sastav mozga, naročito kada se prva trudnoća dogodi u kasnijoj dobi.

Odluka o tome kada ćete postati majka nikada nije jednostavna. Svaka trudnoća je drugačija i, u zavisnosti od vaše starosne dobi, ima više ili manje prednosti. Najvažnije je da brinete o sebi i bebi i da budete pod stručnim nadzorom lekara za vreme trudnoće kako bi sve prošlo u najboljem redu, piše centarzdravlja.hr.