Dr Gligić: Nećemo jednako reagovati na istu vakcinu, niti na stvaranje antitela. U trudnoći ne treba da se primi

Prošlo je godinu dana otkad je Svetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju korona virusa. Koliko smo blizu njenog kraja? Da li je vakcina signal za opuštanje? Kakva je situacija na prvoj liniji fronta - u crvenoj zoni? Na ova pitanja potražili smo odgovore od doktorke Ane Gligić i doktora Radmila Jankovića.

.

Doktorka Gligić istakla je da se izjasnila da želi da primi rusku vakcinu "Sputnjik V" i da bi ovih dana trebalo da se vakciniše, tj. nada se da će uskoro stići na red. Za članove svoje kaže da će primiti ili američku ili kinesku vakcinu.

Kako kaže, sve su vakcine imunogene, sve su dobre. Objasnila je da su sve netoksične, kao i da moramo da se vakcinišemo što pre kako bi se pandemija zaustavila.

Odgovorila je i na pitanje da li osobe koje planiraju da se ostvare kao roditelji treba da prime vakcinu:

"Poznato je da u trudnoći ne treba da se primi, ali ako planiraju, ono što će primiti sa vakcinom će biti eliminisano pojavom antitela nakon 21 dan, i nema nikakve opasnosti za buduće potomstvo. Vakcinisani ljudi svakako mogu da planiraju potomstvo. Ako ne prime vakcinu, vreba ih taj isti virus na ulici i u komšiluku. Svako treba da primi vakcinu i da pomognemo da se ovo reši".

.